hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 15 augustus 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 15 augustus


Het is zomer en Martin Ros bespreekt dus maar boeken die verschenen zijn in 2004 of veel eerder. Er bestaat geen enkele actuele aanleiding om een van deze boeken te bespreken op radio Selexyz.

John Cowper Powys - Wolf Solent
- Hij brengt uren en dagen met ze door en daarnaast schrijft ie dus dat ontzaglijke werk, waarop in het boek ook wordt ingegaan, die geschiedenis, die pornografische geschiedenis in Zuid-West Engeland, waar je denkt: daar doen mensen het nooit. Daar doen ze het ook en heel veel en op een uiterst bizarre manier.
- 't Is een ongelooflijk boek. Voor iedereen die van de liefde houdt, want het is nu toch het weer ervoor, hè. Je ziet die heggen en die struiken en je denkt: daar moet ik in. Daar gebeurt het hele erge.


Stieg Larsson - Mannen die vrouwen die haten
- [De intrige volgens Ros] Dit is een misdaadroman, want die man, de hoofdfiguur uit dit boek krijgt van een ziekliggende ondernemer opdracht om uit te zoeken waar z'n dochter gebleven is. Die zoekt hij nog steeds en niemand heeft die dochter ooit weer kunnen terugvinden. Nou, hij gaat erachteraan, schijnt allemaal te mislukken, maar hij komt ook iemand tegen, een geheimzinnige vrouw die in die film ook fantastisch wordt verbeeld met zo'n stuk in d'r oor en doorgeprikte lip en haar helemaal van achteren, dichtvallende boezem die de mannen verleidt om haar vast te binden en te verkrachten, want het boek is ook een vreselijk boek met verkrachtingen. Want uiteindelijk de intrige die ons wordt ombeneveld [?] ik moet trouwens wel zeggen: hij vindt dus Henriët het meisje dat al zo lang zoek is, vindt hij terug. Hij ontdekt ook wie al die mensen in die familie zijn. De een is nog erger dan de ander. En dat doen ze terwijl ze opbouwen aan het fundament van dat prachtige rijke stinkerscomplex in Zweden, die bovendien ook nog stiekem wapens leverden aan de nazi's voor de oorlog. Deze mensen worden door hem getekend. Dit is Zweden.
- Ik vind het ook een slecht teken, hè, dat al die misdaadromans zo gelezen worden door een jong publiek. Die geilt daar op. En ze pakken niet meer Dostojewski. Er is een omwenteling in de literatuur. En het soort halve garen, op boeken verkikkerd zoals ik, blijven over. En er worden voor ons, dat voorspel ik je, over twintig jaar aparte schuilkelders gebouwd waar wij zondags op bepaalde uren naar toe kunnen en een boek kunnen lezen. Anders worden we op straat gemolesteerd door de jongeren.


Jean Pierre Rawie - diverse dichtbundels
- Selexyzpresentator: Waarom, waarom eh Frans, want hij heet eigenlijk niet Jean Pierre, maar Jan Pieter. Jan Pieter, het is een Groninger, hè. Selexyzpresentator: Waarom flirt hij met Frankrijk? Ach, daar komt de meeste poëzie vandaan die hij als basis neemt om zelf te vertalen. Want er komen veel vertaalde gedichten bij hem voor. En dat zijn bijna allemaal liefdesgedichten en de meeste komen uit Frankrijk. Je weet dat die dus daar het meest aan doen. Kijk maar naar de president. Die besteedt daar drie dagen per week aan, nou dat is niet mis. En na twee huwelijken, dan ben je uitgekeken, dacht ik, maar hij gaat het de derde keer pas bekijken. Zo word je wijs.
- Dat is een dichter uit jouw geliefde, ik geloof dat je uit Groningen komt?Selexyzpresentator: Nee, nee, nee. Nou, maar je hebt toch wel iets Gronings.
- Hij dronk, ja, flessen jenever in één keer leeg. Dat is dus een moeilijk levende man. Maar daar is ie nu van genezen: hij leeft dacht ik dan thans vrij fatsoenlijk.
- Selexyzpresentator:Volgens mij wordt hij gezien als Groningse dichter. Waarom is dat, want ik hoor niet echt iets Gronings in zijn... Hij woont veel in Groningen, treedt daar ook op voor volle zalen. Hij is een geliefd man. Er zijn ook eethuizen die willen gratis hem hebben, want die geven gratis een bord eten aan hem. Het is een man die sfeer wekt, die de sfeer ook, d'r is ook een hele serie Griekse gedichten. Die vertaalt hij uit het Grieks!
- Moet je eens horen: 'Winter'. Selexyzpresentator: Oké. Het is nu toch winter bijna of is het al... Selexyzpresentator: Nou dat duurt nog even. Ja, dat duurt nog even.

3 opmerkingen:

blaski zei

Raadselachtige boekenkeuze inderdaad. Hoewel het boek van Larsson verfilmd is en op dit moment in de bioscoop draait. Maar in de andere twee boeken kan ik niets actueels ontdekken, dat zijn opvullertjes denk ik.

coen zei

Zullen ze leuk vinden bij Selexyz. De boeken zijn of niet meer leverbaar of slechts met enkele dagen wachttijd.

Eert zei

Misschien is dat een gevolg van het enorme succes van zijn rubriek, Coen. Niet de meest waarschijnlijke hypothese, dat geef ik meteen toe.