hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 22 augustus 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 22 augustus


Er is ook een goede kant aan negers, volgens Martin Ros, die op het eind van zijn praatje toch weer over de Tweede Wereldoorlog begint en dat is vreemd, want geen enkel boek gaat erover. Allemaal te horen op radio Selexyz.

J.J. Voskuil - Binnen de huid
- Het is een beetje een oud wijf. En vooral in die gesprekken ook is het een oud wijf.
- Het is ook eigenlijk een vervelende intellectueel die zich voelt staan boven de arbeider en zo.
- Hij is eigenlijk, ik zeg het maar een beetje bruut, hij is de grote neuker van het stel, hè.


Mark Traa - De Russen komen!
- Daar heeft laatst onze grote mevrouw, hoe heet ze, eh, die dat boek over Henriëtte Roland Holst gemaakt heeft? Selexyzpresentator: Elsbeth Etty. Elsbeth Etty die af en toe nog naar voren komt als de vroegere adjunct-hoofdredacteur van De Waarheid, daar heel handig mee omspringt, natuurlijk mag ze zich wijzigen, natuurlijk mag ze nu stukken over literatuur schrijven, natuurlijk, ik neem het haar niet kwalijk. Ze moest er van af; dat communisme hebben ze opgeruimd, maar nu springt ze bijna uit haar vel en zegt: ik heb in dit boek... communisten moesten worden opgeruimd. Dat staat er niet in hoor.


Joseph Conrad - Hart der duisternis
- En dan ziet ie daar dus dingen. Ja en er hebben allelei mensen van ik zal maar zeggen de verkeerde kant maar die zijn eigenlijk van de goede kant: die zeggen: die negers zijn niet zo slecht. Dit boek wakkert aan de mythologie dat de negers: dat is de onderwereld. Die zien er ook zo uit. Ze kleden zich aan alsof ze uit de onderwereld komen. Ze gedragen zich ook zo. Ze... het is: de duisternis zit in Afrika.
- Maar Bas Heijne [de vertaler, cp] zegt: dit boek is oké, het is juist ertegen! Hij gaat er juist tegenin.
- En er is heel veel goeds ook uit Afrika gekomen, laten we elkaar niet vergissen. Maar ook heel veel slechts.
- Maar die negers zijn helemaal niet zo onbeschaafd. Er is nu een neger, ja 't was toch een neger, is president van Amerika en die zet daar de medaille om. Die gaat weg uit Irak. Het is toch zo. Er is toch ook een goede kant aan ze.

Geen opmerkingen: