hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 29 november 2009

Het buikbandje van Gerbrand Bakker


Was vanmiddag met de Directeur van het Artistiek Bureau in Godert Walter en zag daar de herdruk van Juni liggen.
'Is dat niet jouw tekst?' vroeg de Directeur.
En ja hoor, op het buikbandje stonden drie citaten en het bovenste citaat was van mij: 'Deze roman is het beste wat ik dit jaar tot nu toe heb gelezen.' Nu ik het zo overlees, vraag ik me af of dit wel zo goed geformuleerd is (kun je 'het beste' zo in een zin plakken?). Onder mijn citaat staat een citaat uit Trouw, toegeschreven aan Jana Ruyters (moet Jann Ruyters zijn). En daaronder een citaat uit het Dagblad van het Noorden.
Wat ik nu een beetje vreemd vind is het ontbreken van mijn naam en die van Joep van Ruiten. Ik vraag me dan altijd af hoe zoiets op de uitgeverij gaat. Zegt de ene publiciteitsmedewerker tegen de ander: 'Coen Peppelenbos? Who the fuck is...?' En zegt de ander dan: 'Alleen Literair Nederland klinkt veel beter.' En dan komen ze bij het derde citaat. Zegt die ene weer: 'Who the fuck is Joep van Ruiten?' En dan zegt die ander: 'We hebben al Jana Ruyters, je kunt niet nog een keer met Van Ruiten aankomen. Dat gelooft niemand.'
Nou ja, van die dingen. Fijn dat er weer een herdruk is van Juni.

5 opmerkingen:

Bart zei

Nou, nu kun je níet meer terug: jouw nummer één van je top-tien 2009 staat al vast! En dat terwijl er de afgelopen weken zulke prachtige boeken zijn bijgekomen (en de komende vier weken er ongetwijfeld ook nog iets moois zal verschijnen)!

coen zei

@ Bart: Tot nu toe heb ik ook nog geen mooier boek gelezen.

gerb. zei

Ik had eens een gesprek met de uitgeverij, dat ik het zo fijn vond dat ze niet aan advertentietjes in de krant doen met bijvoorbeeld: '20.000 exx verkocht!' of aan buikbandjes met daarop: 'Nu al xxe druk!' Dit bandje is dan dus ook zonder mijn medeweten om dat boek geslagen, dat je dat even weet, Coen.

coen zei

@ Gerb: ik zou willen dat ik dat ook tegen mijn uitgever kon zeggen, ware het niet dat die 20.000 voorlopig iets teveel van het goede is.
Los daarvan: ik vond het weglaten van de namen vooral opmerkelijk en ik ga bij dit soort dingen dan altijd denken hoe men denkt.

Anoniem zei

En ik dacht bij buikbandje aan maagbandje. Weer verkeerd.
Giny