hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 14 januari 2010

Ramsey Nasr gecentreerde Nieuwjaarsgroet


Gisteren verscheen de Dichter des Vaderlands bij Pauw & Witteman. Dat is altijd fijn, een dichter op tv. Deze keer had hij een bozig vers geschreven vol retorische vragen. Dat mag als je boos bent. Als Dichter des Vaderlands ben je de moderne hofnar en mag je af en toe de heersers van je land prikken.
Maar, ik weet dat het een wat kleiner punt van orde is, geachte voorzitter, maar waarom denken ze bij Pauw & Witteman dat je een gedicht moet centreren? Bij elke amateurvereniging, elke lokale krant, bij rouwadvertenties van analfabeten: overal zie je die idote neiging om gedichten te centreren. Als er bij ons op de uitgeverij een gecentreerd manuscript binnenkomt dan gaat dat rechtstreeks door naar de prullenbak. Op de site van de NRC staat het gedicht zoals het eruit moet zien. Wie een gedicht centreert, laat zien dat hij nog nooit een dichtbundel heeft opengeslagen.
En dat van die oorlog in Irak is ook erg.

15 opmerkingen:

André Degen zei

'Als er bij ons op de uitgeverij een gecentreerd manuscript binnenkomt dan gaat die rechtstreeks door naar de prullenbak.' Nou, dat vind ik wel érg streng (bovendien zou het moeten zijn: '...dan gaat dat (immers, het is het manuscript, doch dit terzijde). Ik ben zelf 'gedecentreerd' dichter en begrijp - en deel - het bezwaar tegen centrering, maar om nou meteen een gecentreerd manuscript de prullenbak in te gooien...

Anoniem zei

Ik ben het met je eens André. Sterker nog, ik vind dat centreren in sommige gevallen wel een aardig effect heeft. Bijvoorbeeld, als je iemand een gedicht in een lijstje cadeau doet. Maar mocht ik ooit nog eens iets insturen naar uitgeverij Kleine Coen...eh Uil, dan zal ik er maar rekening mee houden.

coen zei

@ André: de taalfout is verbeterd. En nee, er gelden geen verzachtende omstandigheden.
@ Sacha: een gecentreerd gedicht in een lijstje is alleen maar goed om iemand de hersens mee in te slaan.

Anoniem zei

Nou Coen, ik heb een dergelijk gedicht aan vechtsportheld Sem Schilt aangeboden, maar toch maar niet geprobeerd hem er de hersens mee in te slaan...

coen zei

Met het laatste zou je toch meer publiciteit hebben gegenereerd.

Lammert Voos zei

Centreren klinkt mij heel erg New age in de oren bovendien.eye

Igor zei

Oeps,
had ik bijna een reactie opgeschreven. Maar Gerbrand Bakker indachtig houd ik mijn mening toch ook maar liever voor mezelf.

Peter zei

Het is eigenlijk hét geheim van de uitgeverij, maar ik doe vaak de opmaak en ik heb helemaal geen gecentreerd op de computer. Dus Coen móet dergelijke manuscripti wel rechtstreeks naar de prullimand verwijzen.
@André: het is vast niet manuscripti

André Degen zei

'Op de site van de NRC staat het gedicht zoals hij eruit moet zien. Moet natuurlijk zijn: '...zoals het eruit moet zien.' Sorry, Coen, net nu ik leraar af ben, ga ik schoolmeesteren. Ik wil niet muggenziften, maar dit is sterker dan ikzelf, ik móet het gewoon verbeteren!

coen zei

Je hebt weer gelijk. Waarom ben je eigenlijk na drie maanden opgehouden als leraar.

erik harteveld zei

Dat dichters hun woorden en zichzelf het liefst als het middelpunt der gehele aarde en universum zien heet 'egocentrisme'. Maar ze moeten het heelal niet met de bladspiegel verwarren.

Frank den Hollander zei

Maar waar het eigenlijk over zou moeten gaan: wat een slecht gedicht zeg! Hij heeft, als ik het goed heb, besloten te rijmen, maar dat lukt dan weer net niet (liegen / verkiezen; wij noemen dat thuis Stef Bosrijm).
En wat te denken van: volkenrecht / neerlegt?!
Brrrr...

coen zei

@ Frank: om maar niet te spreken van 'doden' en 'resoluties'.

André Degen zei

Frank, je hebt helemaal gelijk; het is gerijmel. Dat logge 'en dan te moeten zien dat het gedrukt staat'. Brrr, inderdaad. Dit is geen gedicht, maar een - stuntelig - betoog, zonder enige spanning ook nog, want ja, wie kan het nou met de strekking van het gedicht oneens zijn?

Stormblast1953 zei

Ik zie er geen lijn meer in, sorry.
Of is dit''Blussen met benzine''
Hoe ze het doen maakt me niets uit, als men maar leest!!!