hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 9 september 2010

De recensiepraktijken van Drs. Cees van der Pluijm (6)


Ja, Drs. Cees van der Pluijm mag dan een specialist zijn in het Italiaans en Zuid-Afrikaans en de grote schrijvers loven en de onbekende schrijvers belerend toespreken, hij mag boeken foutief interpreteren en zonder argumentatie bespreken voor het NBD/Biblion, hij mag voor die organisatie een boek bejubelen en in de Gay Krant oproepen om hetzelfde boek te verbieden of te verbranden, maar hij heeft toch ook veel goede kanten. Dat zou een reactie kunnen zijn op de vrolijke reeks beschouwingen over het werk van Drs. Cees van der Pluijm. Tot nu toe gaf niemand die reactie, maar ik ben de beroerdste niet: vandaag zetten we Drs. Cees van der Pluijm in een positief daglicht.

Prachtig
Drs. Cees van der Pluijm is namelijk ook ruimhartig in zijn complimenten. Zo maakt Lucebert 'prachtige tekeningen', heeft Michael Cunningham een 'prachtig geschreven' roman gemaakt en is Guus Vleugel 'prachtig uitgegeven', sterker nog: het is een 'prachtig boek'. Carine Cuijpers maakt 'prachtige foto's' en Theodor Holman heeft iets 'prachtig verwoord', terwijl Willem Melchior iets 'Prachtig gezien of herinnerd' heeft. David Leavitt heeft een 'Prachtig geschreven' boek gemaakt en Jan Boerstoel levert 'prachtig' materiaal aan en heeft dus ook al een 'prachtig boek' op zijn naam staan. K. Schippers schrijft 'prachtige zinnen' en Ena Jansen heeft de gedichten van Elisabeth Eybers op een 'prachtige manier' in rubrieken ondergebracht. De dichteres heeft zelf ook een 'prachtige bundel' geschreven en een andere bundel leest ze weer 'prachtig' voor.

Verrassend
Frédérique Spigt maakt 'verrassende' tekeningen bij haar teksten, maar een bloemlezing van Ivo de Wijs en Boris van Eeden heeft 'niets verrassends'. Het debuut van Paul Alexander is 'aanvankelijk zeer verrassend' en ook Allard Schröder is 'telkens weer verrassend', Veronesi 'zeer verrassend' en Nelleke Noordervliet 'verrast' met Mevrouw Gigengack. Marc Verstappen stelde uit het oeuvre van Komrij een bundel samen met 'subtiele verrassingen' en nadat hij Dichter des Vaderlands af is, 'blijft Komrij verrassen' met zijn nieuwe bundel. In een boek van Gordimer komt 'de een na de andere verrassing' voor, terwijl ook 'het lot' in hetzelfde boek 'telkens met nieuwe verrassingen' komt.
Willem Melchior 'verrast met ieder boek' zegt de doctorandus en hij beëindigt de aanschafsuggestie met 'Vreemd, maar wel bijzonder: Willem Melchior verrast altijd.' (Daar gaat toch ook de verrassing van af zou je zeggen.)

Deze keer roept hij in de Gay Krant niet op tot verbranden of verbieden van de boeken. In een column over Th. van Os en Willem Melchior bevestigt hij dat zij 'prachtige boeken' schrijven, die bovendien 'verrassend' zijn.

- wordt vervolgd -

Geen opmerkingen: