Regenboogreeks

dinsdag 7 september 2010

Nederland leest Jacoba van Velde

Afgelopen zondag was ik op Manuscripta om één van de eerste programma's te presenteren van de dag: Daan Beeke van Stichting Lezen en Rosita Steenbeek interviewen over de nieuwe campagne van het CPNB: Nederland leest De grote zaal van Jacoba van Velde. Ik dacht eerst dat ik ook in de grote zaal moest optreden, maar kwam er in Amsterdam achter dat die niet bestond. Stichting Lezen is verantwoordelijk voor de speciale site (nog in ontwikkeling) voor leerlingen die gebouwd wordt.
Zowel Daan Beeke, Rosita Steenbeek als ik hadden het boek nooit eerder gelezen en verrassend genoeg vonden we het alldrie een goed boek. Rosita Steenbeek heeft de lofrede op het boek geschreven en de CPNB kon zich geen betere ambassadrice wensen. Het boek gaat over een vrouw die haar laatste dagen slijt binnen een verpleeghuis en haar rebellerende dochter die deze nieuwe situatie onder ogen moet zien. Is dat wel een boek met het juiste thema voor jongeren? Volgens Steenbeek waren jongeren altijd met de grote thema's bezig, dus ook dood en verlies.
Na afloop kwam er een man op me af die me vroeg of ik het boek Victorie wilde signeren. Dat bleek Ed van Dompselaar te zijn, oud-docent wiskunde van het Florens Radewijns College (dat een rol speelt in het boek). Dat was wel fijn, want daardoor was ik niet alleen interviewer, maar opeens ook auteur.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik las het boek op m'n 17e en vond het een erg mooi boek. Dat is alvast één jongere. 35 Jaar geleden, maar goed.

glas

coen zei

Ik geloof ook niet direct dat je alleen maar op leeftijd gerichte boeken leest of mooi vindt.

Anoniem zei

Ik heb nog nooit van dit boek gehoord, en toch een flink lijstje Nederlandse literatuur gelezen, als jongere en later.

Ik kan me zelf niet zo goed voorstellen dat een boek over de laatste dagen van een bejaarde in een verpleegtehuis jongeren zou aanspreken, maar het hangt er maar vanaf hoe het ze gebracht wordt.

Mooie kaft en goede slagzinnen doen vast wonderen!