Regenboogreeks

zaterdag 23 oktober 2010

Dolf Verlinden in Anderwereld

Drie tentoonstellingen van drie kunstenaars werden vanmiddag geopend. Jan Roos verkoos om niet te spreken, Henk Speth deed heel erg lang over de duiding van zijn eigen werk (ik denk dat zo'n twintig mensen tijdens zijn toespraak de zaal verlieten) en Dolf Verlinden hield een toespraak die drie pagina's duurde. Toet kunstminnend Groningen was uitgelopen om bij de vernissage aanwezig te zijn: we zagen onder meer Alina Kiers, Peter Middendorp, Max Nietmatz, de familie Ter Wal, Douwe van der Bijl, Maarten Praamstra en vele vele anderen.
Wij kwamen natuurlijk voor Dolf. Dolf wilde zijn schilderijen juist niet uitleggen. Hij lichtte een revolutionaire stap toe in zijn schilderscarrière, mede onder invloed van zijn literaire vrienden: Dolf Verlinden is titels gaan gebruiken.
De kunstenaar was nog wat huiverig bij deze sprong in het diepe, maar om het altijd maar over schilderijen te hebben die 'zonder titel' heten is bij een uitdijend oeuvre een bron van verwarring en vergissingen. En hoewel de kunstenaar het niet kon nalaten om zo af en toe nog een schilderij te maken in de serie 'zonder titel' neigt het oeuvre nu toch naar licht literair bestaan. 'Maar het beeld komt eerst,' sprak de kunstenaar streng, 'en dan pas de tekst.' Hieronder een klein overzicht van het werk van Verlinden. Wie het beeld wil zien kan tot 4 december terecht in galerie Anderwereld.

Geen opmerkingen: