hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 22 januari 2011

Herenboer van Lupko Ellen gepresenteerd

Toet literair Groningen en meer was vanmiddag aanwezig bij de presentatie van de nieuwste thriller van Lupko Ellen: Herenboer. We zagen Willem Jan van Wijk, Han Borg, Jane Leusink, Aly Freije, Roos Custers, Anneke Claus, Klaas Swaak, Dick Ottevangers van Godert Walter en Ilona Duits van Selexyz Scholtens, opperbibliotheekbaas Rob Pronk, Louis Stiller en vele anderen. De Erlenmeyerzaal van Het Paleis zat bomvol.
Er waren twee sprekers. Rosa Timmer maakte zich er met een jantje-van-leiden van af. Ze verklaarde eerst niets met het genre thriller te hebben en las daarna haar column voor, die deze ochtend in de krant stond, waar ook een stugge Groninger in voorkomt. Bill Mensema had er veel meer werk van gemaakt. Hij had een kort komisch verhaal geschreven waarin de boeken van Lupko Ellen een belangrijke plaats kregen, ja zelfs een levensreddende rol speelden.
Daarna gaf de trotse uitgever Anton Scheepstra van Passage twee eerste exemplaren aan Lupko Ellen. Het eerste eerste exemplaar gaf Ellen door aan redacteur Roos Custers die met liefde op de voorgrond trad. Het tweede eerste exemplaar ging naar zijn vrouw die daarna een oergeestige speech hield over de schrijver Lupko Ellen thuis (met dichte ogen op de bank: 'Ik werk!').Daarna was het tijd voor de hapjes. Op tafel stonden naast de gebruikelijke zoutstengels ook schalen met geschrapte worteltjes, maar in de hoek van de zaal stonden lekkere broden met allerlei eigengemaakte salades. Een beetje zuur dat er bordjes hingen met de tekst 'De cateraar van de Erlenmeyerzaal is niet verantwoordelijk voor de hapjes'. Lupko Ellen verzekerde iedereen dat ze er toch met een gerust hart van konden eten. Ik zag enkele mensen een paar keer heen en weer lopen met een bordje, dus dat klopte.
Lupko Ellen verdween vervolgens achter de signeertafel en kwam daar het eerste uur niet meer achter vandaan. Ik vermoed dat Herenboer al hard op weg is naar een tweede druk.


3 opmerkingen:

Rosa Timmer zei

Tjonge jonge, ga eens wat vroeger op bed jij. Chagrijn.

André Degen zei

Even schoolmeesteren, Rosa: het is naar bed; 'op bed' is een frisisme. En tsja, het is altijd vervelend kritiek te krijgen. Het is de kunst daar goed op te reageren...

Han Borg zei

Beste Coen,
Een mooi en genuanceerd verslag van een gedenkwaardige presentatie. Je hebt trouwens nog een glas rode wijn van me te goed.....Nu de Vallende Mannen nog! Helaas kan ik daar niet bij zijn, want dan ben ik in zuidelijker sferen. Veel succes!