hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 23 april 2011

Feestelijke heropening van Godert Walter

Toet literair Groningen (en verder) was vanmiddag aanwezig bij de feestelijke heropening van Godert Walter. We zagen Roos Custers, Harm de Jonge, Cindy Hoetmer, Rob Pronk, Kasper Peters, Janna Krol, Stefan van der Poel en vele anderen in de vernieuwde winkel van Erik Kweksilber.
Kweksilber dankte het aanwezige publiek. Hij zei dat hij de hele week geen chagrijnig gezicht had gezien; iedereen was blij met de terugkeer van de boekhandel op de oude plek. Klaas Swaak ontving het eerste exemplaar van het door hem geschreven Godert Walter-cahier. Michel de Vries gaf aan Erik en Hanneke Kweksilber de eerste speciale druk van een gedicht dat Jean Pierre Rawie uit het Italiaans vertaald had. De dichter las het daarna zelf voor. Gerbrand Bakker was speciaal uit Amsterdam gekomen (ook nog met een omweg over Deventer, omdat de treinen tussen Amersfoort en Zwolle niet reden) en las een geestig verhaal voor over zijn herinnering aan de eerste keer dat hij optrad in Godert Walter. Doeke Sijens (vandaag niet aanwezig) interviewde hem toen. Jan Glas sloot af met vijf gedichten in het Gronings omdat Godert Walter altijd veel aandacht had voor de streektaal.
De enige smet op de middag was de aanwezigheid van Dick Leutscher die mij wilde kapittelen over mijn standpunt over Forum. Binnenkort komt er een groot rapport van de Wageningse Universiteit zei hij, waarin ambtenaren een doekje open deden over de besluitvorming. 'Daar lusten de honden geen brood van!' Ik had geen zin in een gesprek, maar Leutscher is iemand die net zo lang door blijft praten tot hij zijn eigen gelijk heeft gehaald. Hij vond mijn stellingname voor het Forum (ik heb ooit 1 blogje erover geschreven) 'crimineel' en er zou een tribunaal komen om mij en anderen de oren te wassen.
De stad ging volledig failliet dankzij die grote projecten, aldus Dick Leutscher en daarom is er geen geld meer voor mensen in de kunstensector werkten. Hij was bestuurslid bij verschillende fondsen, onder meer het Beringer Hazewinkel-fonds en daar kregen ze nu enorme subsidieaanvragen van kunstenaars omdat de overheid zo krap bij kas zat. En dat kwam allemaal door mijn standpunt over het Forum. Gelukkig vertrok hij daarna naar binnen om tegen een ander aan te praten.
Daarna werd het weer gezellig buiten. Mensen die eerder op de dag niet meer naar binnen konden, kwamen toch nog langs om hun felicitaties over te brengen aan de mensen van de winkel.

2 opmerkingen:

Karel ten Haaf zei

Ja Coen, de politiek is menigmaal een feest.

rob pronk zei

Dag Coen, wat een mooie foto van Leutscher