hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 15 augustus 2011

Jet Langerak wordt nieuwe huisdichter van de RuG

Voor het eerst een primeur op de site van de Slag (dat is op zich dus al een primeur en de primeur gaat dus voornamelijk daarover): Jet Langerak wordt de nieuwe huisdichter van de Groningse universiteit. Langerak (1988) studeert sociologie en werkt volgens haar Facebookpagina bij de MustSee-bioscoop. Ze mag een jaar lang gedichten schrijven op de actualiteit die met de universiteit te maken heeft. Eerdere huisdichters van de universiteit waren onder andere Daniël Dee, Jurre van den Berg en Joost Oomen.
(foto van Facebook)
Oud-huisdichter Sacha Landkroon (nu verantwoordelijk voor die dynamische Slag-site) kwam de naam van de nieuwe RuG-dichter tegen bij het programma voor de opening van het academisch jaar. Officieel zou pas op 18 augustus bekend gemaakt worden wie de nieuwe huisdichter was, maar de website van de RuG geeft het nieuws al weg.16 opmerkingen:

Anoniem zei

Beetje jammer Coen. Ik probeer in mijn eentje goed te maken wat er in het verleden allemaal mis is gegaan met die SLAG-site en dan ga jij weer neerbuigend lopen doen. Daarbij komt ook nog eens dat je ongelijk hebt en dat wordt bewezen in een stukje op je eigen site: http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2011/05/trudy-dijkshoorn-wordt-nieuwe.html

Maar als ik het goed begrijp heb jij dit nieuws helemaal niet van de SLAG-site waar het al twee dagen stond, maar via de weblog van Stormblast, of niet soms?

coen zei

Dat nieuws over Trudy Dijkshoorn wist ik al (veel) eerder. De SLAG-site zelf vind ik een wonder van inefficiëntie, waarbij ik soms mijn eigen blogstukjes bijna onveranderd terugvind. Dat vind ik een beetje jammer.

Daarnaast vind ik het niet goed dat als je nieuws brengt je eerst jezelf uitvoerig op de borst slaat vanwege die verdienste en vervolgens pas het nieuws brengt.

Voor de rest trouwens: veel succes met de SLAG-site. Word je daar trouwens voor betaald of is het vrijwilligerswerk?

Anoniem zei

Ik geloof dat je me nu van plagiaat beticht Coen. Dat vind ik ver gaan. Toegegeven, ik gebruik jouw site regelmatig als bron, maar stukken stelen (tenzij het persberichten zijn) doe ik niet aan. Ik durf zelfs te beweren dat ik dat echt niet nodig heb. Daarnaast voel ik me niet geroepen me op welke wijze dan ook te verantwoorden over de wijze waarop ik mijn nieuws breng. Ik ben lang genoeg actief geweest bij de afdeling journalistiek aan de RuG om daar een eigen oordeel over te vellen.

Ik poogde slechts de doelstelling van SLAG-website nogmaals aan de lezers uit te leggen (juist omdat kritische figuren zoals jij die telkens onderuit weten te halen). Hoe dan ook, de nieuwsbrengers van deze stad hebben me vanmiddag onverdeeld gelijk gegeven, maar dat zul je morgen vast ergens lezen.

Over mijn arbeidsvoorwaarden ben ik geenszins van plan me uit te laten. Daarvoor verwijs ik je door naar het zeer dynamische SLAG-bestuur.

Gelkinghe zei

Nait kribben jongs, zee mien opoe aaltied in zoks 'n geval. Zal dankzij de aandacht die Coen hier aan Sacha's website besteet, zelf eens gaan checken hoe slagvaardig die is.:-)

Overigens is het wonderbaarlijk dat de RUG-voorlichters hier een embargo schenden. En maar embargo's opleggen aan journalisten. Wat voor gezag heb je dan? :-)))

Anoniem zei

Typo:
besteet > besteedt

Gelkinghe zei

Bovenstaande anoniem ben ik zelf. (Verkeerde vakje aangevinkt.)

coen zei

@ Sacha: niet van plagiaat, wel van knip- en plakwerk. De Slag-site functioneert al niet sinds de oprichting. Als je een platform wilt zijn, dan moet je meer doen dan wat er nu gebeurt, maar ik ken inderdaad je arbeidsvoorwaarden niet, hetgeen betekent dat je er dus blijkbaar wel voor betaald wordt. Is het bedrag zo schandalig laag of zo merkwaardig hoog dat je het niet durft te openbaren?

Ik vind het fijn dat je ook iets aan journalistiek hebt gedaan. Wellicht kunnen ze in het vervolg ook het cursusonderdeel 'hoe schrijf ik een nieuwsbericht' opnemen in het curriculum.

Voor de rest snap ik niet waarom je reageert als een verwend kind. Eén plaagstootje over die malle site (en de merkwaardige manier om het nieuws te brengen) is toch niet zo erg? Voor de rest geef ik je alle credits voor je primeur.

coen zei

@ Gelkinghe: het is een reuze interessante site. Jouw stukjes worden bijvoorbeeld in de rss-feed opgenomen. Krijg je ook zoveel bezoekers dankzij de Slag-site?

Gelkinghe zei

Sacha, sorry maar wat het stukje betreft moet ik Coen gelijk geven. Als je nieuws brengt moet je met dat nieuws beginnen, niet met de doelstelling van je website. Zoals je het nu brengt komt het een beetje op me over dat je je ervoor excuseert dat je op die plek nieuws brengt, maar daar heeft de lezer helemaal geen boodschap aan. Die wil het nieuws meteen lezen en niet iets wat hem daarvan afleidt..

Harry Perton zei

@Coen,
Mondjesmaat, vorige maand waren het er 21. Maar elk beetje is meegenomen. toch?

Ik bespeur iets van concurrentiële kinnesinne tussen jelui en die lijkt me nergens voor nodig.

Karel ten Haaf zei

Ha, gekift!
Hier wat olie:
@ Coen: als je een nieuwtje weet maar het niet publiceert, en iemand anders publiceert het wel, dan heeft die ander toch echt de primeur.
@ Sacha: Coen heeft wel een punt waar het de borstklopperij betreft: het is niet je eigen webblog maar maar die (dat?) van de SLAG - daarbij komt dat de eerste journalistieke wet is: je moet nieuws uitrollen, dus in de eerste alinea het belangrijkste nieuws brengen.
Iets anders: "de nieuwsbrengers van deze stad", daartoe behoort ook Coen - die je trouwens alle "credits" geeft voor deze primeur. Maar wat is dat toch voor rare gereformeerde reflex dat vrijwel iedereen in Nederland moeilijk doet over de hoogte (of laagte) van zijn of haar salaris/beloning? Dat zou openbare informatie moeten zijn.

Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: heerlijk, eindelijk reuring in Stads dichtersland. En dan ook nog reuring om niks. Ga zo voort!

coen zei

Ik snap ook niet helemaal waarom bij Sacha het water is gaan koken.
@ Gelkhinge: concurrentie is alleen maar goed (ik word overigens nergens voor betaald bij dit blog) (nou ja, Google-ads)
@ Karel: volgens mij gaat het ook nergens over. (Misschien is het probleem dat Sacha niet tegen een plaagstootje kan?)

coen zei

@ Karel: je opmerking over de primeur was terecht. Ik wist al van drie bronnen dat Trudy het zou worden, maar niemand wilde dat ik het zou publiceren helaas. Toen moest ik wel wachten op de Slag-site. Het duurde nog vrij lang dat de site bekend maakte (over een van de eigen coördinatoren) wat voor insiders al bekend was.

In het verleden heb ik wel eens een boze coördinator aan de telefoon gekregen omdat ik publiceerde wat er de site van de Slag zelf al aangekondigd stond. Op mijn verweer kreeg ik te horen: 'Ja, maar dat leest toch niemand.'

Karel ten Haaf zei

Ah, dus in het verleden had de SLAG-site ook al primeurs - al las niemand ze, volgens de soms boze coördinator.

coen zei

@ Karel: nou ja primeur: ze hadden het programma van een eigen onderdeel gepubliceerd. Weet niet of dat direct onder de noemer primeurs valt.

Karel ten Haaf zei

Dat is een interessante vraag.