Regenboogreeks

zaterdag 12 november 2011

Herman Sandman en Dick Siersema schreven het Beste Groninger Boek

Herman Sandman luistert naar het juryrapport
Twee verrassende winnaars vandaag bij de verkiezing van het Beste Groninger Boek. Niet de gedoodverfde winnaars Lupko Ellen (Herenboer) en Dick de Boer (Emo’s Reis) gingen er met de prijzen van door maar Herman Sandman en Dick Siersema. Sandman won met zijn bundel columns over het amateurvoetbal in Oost-Groningen De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal en was ook zelf nogal overdonderd door de prijs in de categorie fictie. Zijn dankwoord was uiterst kort, ook al omdat hij geen ouders uit een ver land kon bedanken 'alhoewel sommige mensen Oost-Groningen ook al buitenland vinden'.
Uitgever Philip Elchers, Dick Siersema en Herman Sandman
In de categorie non-fictie won Dick Siersema met zijn boek over schilder Marten Tissing Steeds simpeler, steeds geconcentreerder. De jury had tijdens de beraadslagingen een criterium toegevoegd over het Groningse karakter van de prijs. Het moest echt Gronings zijn. Daarmee viel meteen het boek van Doeke Sijens over de schilder Boele Bregman af, want dat is een Fries; het boek is uitgegeven in Friesland, vormgegeven door een Fries en geschreven door een Fries die overigens al jaren in Groningen woont. Als het criterium meteen van tevoren gesteld wordt, kan de uitgever zich de moeite van het inzenden besparen. Van alle boeken werd overigens een exemplaar opgehouden, maar dat kon niet bij het Boele Bregman-boek, want het is volledig uitverkocht.
Geen Boele Bregman. Han Borg lijkt ten einde raad.
Er was nog iets merkwaardigs bij de prijsuitreiking. Sanne Parlevliet (het enige jurylid dat aanwezig was) vertelde dat er in de categorie fictie twee kandidaten overbleven voor de prijs: Harm de Jonge die een zeer eervolle vermelding kreeg en de uiteindelijke winnaar Herman Sandman. Heel benieuwd wie en wat de doorslag heeft gegeven in dat juryberaad. Als het argument uiteindelijk zou zijn dat er geen jeugdboek zou kunnen winnen, dan moeten ze vanaf volgend jaar maar een derde categorie instellen: voor het Beste Groninger Jeugdboek. De provincie zit vol met goede auteurs van jeugdboeken.
Groepsportret voor de media
Gelukkig waren de prijswinnaar wel aanwezig, in tegenstelling tot de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, zorgde de bibliotheek voor een hapje en een drankje. De uitgever van Emo's reis of Emo's labyrint zorgde voor een extra feestelijk tintje door koek te geven aan de genomineerden en gratis Emo's bier aan iedereen die wilde. Zwaar bier hoorde ik een bestuurslid van de SLAG zeggen. Acht procent op de nuchtere maag! Andere echte Groningers konden er erg goed tegen.
Oud-stadsdichter heeft geen probleem met Emo's bier

Geen opmerkingen: