hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 15 december 2011

Marcella Veldthuis en Joost Oomen winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2011

Speciale verslaggever Jan Glas was vandaag aanwezig bij de uitreiking van het Hendrik de Vriesstipendium 2011:

Het leek of toet literair en cultureel Groningen was uitgelopen voor de bekendmaking van de winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2011. Naast de genomineerden, zag ik een Rense Sinkgraven, een Arjen Nolles, Rolien Scheffer, Kasper Peters, Anton Scheepstra, Maarten Praamsma, Lejo Siepe, Douwe van der Bijl en jurylid Ronald Ohlsen. Maar ook de enthousiaste cultuurliefhebber Klaas Mulder zat op de eerste rij. De vlotte en sprankelende presentator Bram Douwes las voor uit het werk van de genomineerden. Wethouder Ton Schroor had halverwege de uitreiking een afspraak elders, dus was het programma omgegooid. Eerst de bekendmaking van de winnaars, dat waren Marcella Veldthuis en Joost Oomen. De wethouder kon toen vertrekken. Na een sfeervol muzikaal intermezzo van Pedro Paz (winnaar AEF 2009) begeleid door een pianiste, werd het juryrapport voorgelezen door juryvoorzitter Liesbeth Grotenhuis. De winnaars waren natuurlijk dolgelukkig. Ik heb altijd een beetje te doen met de aanwezige genomineerden die niet in de prijzen vallen, maar bij Fieke Gosselaar en Irene Wiersma was geen sprake van onsportief gemekker, wat je soms ook nog wel eens hebt. Niet bij deze dames. Ik sprak na afloop met Fieke Gosselaar die bepaald niet de indruk maakte bij de pakken neer te zitten, die bundel komt er wel. En ook zonder stipendium zullen we nog veel horen van multitalent Irene Wiersma.
(foto's Jan Glas)

6 opmerkingen:

Jurre zei

Weet iemand wat er gebeurd is met het - redelijke - criterium dat de kandidaat in de gemeente Groningen moet wonen?

coen zei

Ze heeft in ieder geval een vriend in Groningen (volgens Facebook).

coen zei

En ze is hier ook vaak:
http://marcellaveldthuis.nl/wp-content/uploads/2011/11/DvhN-De-week-26-11-2011.pdf

coen zei

Geen probleem lijkt me.

Jurre zei

Op de website waar jij je info vandaan haalt staat dat ze in Den Haag woont. Ik bedoel vooral: ik kan mij herinneren dat het een expliciete voorwaarde was dat je binnen de Groninger gemeentegrenzen moest wonen. (En aangezien het een gemeentelijke subsidie is, vind ik dat niet zo'n gekke eis. Waarmee overigens niet gezegd dat ik het wie dan ook niet zou gunnen. O wat klinkt dit chauvinistisch.)

Jurre zei

Zie http://gemeente.groningen.nl/cultuur/gezocht-groninger-literaire-talenten-voor-hendrik-de-vriesstipendium: 'De gemeente zoekt talenten die wonen of werken in de gemeente Groningen'. Alhoewel 'werken' me een rekkelijk begrip lijkt.