hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 25 april 2012

Bestaan er goede Nederlandse fantasy-boeken?


Voor een deel van mijn werk word ik uitgeleend aan het project Lezen voor de lijst. Een project waarbij docenten (en leerlingen) er achter proberen te komen wat het leesniveau is van hun leerlingen om hen daarna een stapje verder te brengen. Opdat het literatuuronderwijs in Nederland een tikje minder vrijblijvend wordt.
We krijgen van cursisten heel vaak de opmerking dat leerlingen uit havo 3 de overstap naar de volwassen literatuur nog nauwelijks kunnen maken. Terugkerende leesvoorkeur is het genre fantasy. Wat zou je daarna aanraden? Toch niet weer de oude draak De komst van Joachim Stiller. Maar wat dan wel. Bestaat het genre fantasy voor volwassenen wel in Nederland. In de Angelsaksische literatuur volop, maar in de Nederlandse literatuur niet of nauwelijks. Of kent iemand goede voorbeelden, het liefst van nog niet overleden auteurs. En van enig niveau of zit fantasy per definitie in de lectuurhoek?

4 opmerkingen:

Armar zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Martijn Lindeboom zei

Er wordt zeker wel goede Nederlandse fantasy uitgegeven, maar het staat een beetje verdekt opgesteld (achter Engelsklinkende pseudoniemen o.a.). Op volwassen fantasy wordt vaak neergekeken, zoals dat vroeger het geval was met thrillers.
Er zijn initiatieven om de Nederlandse fantasy uit het verdomhoekje te halen, zoals de Paul Harland Prijs (http://www.paulharlandprijs.nl), ondersteund door uitgeverij Meulenhoff Boekerij en de manuscriptenwedstrijd van uitgeverij Luitingh.

Nederlandse auteurs die op dit moment 'regulier' uitgegeven worden: Tais Teng, Paul Evanby en Sopie Lucas (Boekerij), Adrian Stone en Thomas Olde Heuvelt (Luitingh) en Natalie Koch (Querido). Laat je dus niet misleiden door de Engelse namen ;)

zilvervis zei

Een uitstekende Nederlandse fantasy-auteur was Wim Gijsen, die in 1989 overleed. Kort daarvoor interviewde ik hem (er leek niets met hem aan de hand). Dit interview werd drastisch ingekort voor ParaVisie, maar vandaag publiceerde ik het voor het eerst integraal.
Lees het hier: http://zilvervis.net/2013/01/18/wim-gijsen-je-kunt-best-verlicht-worden-in-een-villa-in-wassenaar/

Tais Teng, een Nederlandse fantasy-auteur die gelukkig nog leeft, mocht ik ook interviewen. Ook dit interview kun je lezen:
http://zilvervis.net/2010/09/25/363/

Anoniem zei

Boeken van W.J. Maryson zijn fantastisch goed. De schrijver is alleen al wel overleden...