hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 26 april 2012

Op zoek naar de nieuwe Boven Jan (2): Weeva

Eten bij Weeva

Het Weeva is een begrip in Groningen. Vroeger, toen ik nog student was, kon je daar erg goedkoop eten. Weeva is niet voor niets de afkorting van Woon- en eethuis voor allen. Daarna is het een tijdje verdwenen, maar nu is het restaurant terug van weggeweest als onderdeel van het Martini Hotel.
De zaal van het Weeva heeft de allure van een grand café en je wordt bij de deur ontvangen door een oudere, vertrouwenwekkende, welgemanierde man. Dat is weer eens wat anders dan een studente die vraagt 'hebbu gereserveerd?'
Om kwart voor zes is het nog niet druk in de eetzaal, maar gedurende de avond loopt de zaal vol. We worden bediend door een jonge ober die alles weet, grappen snapt en de gerechten die hij aanprijst zelf ook geproefd heeft. Voorbeeldig.
Het probleem is echter het eten. De vorige keer hadden we uitermate geboft met het eten bij Eetcafé Schuitendiep. Verfijnd gekookt en prachtig opgemaakt. Dat valt nu een beetje tegen. Het Weeva heeft veel oud-Hollandse en - Groningse gerechten op het menu staan. Wij kozen een voorgerecht en een hoofdgerecht van het speciale aspergemenu. Ik nam vooraf  een salade van versgekookte asperges, geserveerd met mesclun sla en een French dressing. Dat was een beetje grof op het bord gekwakt en de dressing zag er een beetje onsmakelijk uit, alsof er iemand in je eten had gekwat. Het was wel heel veel sla, ik voelde me een beetje een geit.
Salade met asperges
Doeke koos voor een quiche van bladerdeeg gevuld met verse asperges en overheerlijke kruiden. De quiche zou lauwwarm moeten zijn, maar de meeste warmte was er al vanaf.
Aspergequiche
Als hoofdgerecht hadden we allebei vers gekookte asperges met gegrilde zalm overgoten met Hollandaisesaus. De boterige saus heb ik eraf geschraapt, maar Doeke vond die juist lekker. Ik wist als culinaire nitwit gewoon niet hoe een Hollandaisesaus hoort te smaken. De asperges waren een tikje waterig, maar goed gegaard. De zalm was oké (niet slecht, niet bijzonder). Een schaaltje aardappelen met vieze zwarte stukken eraan en nog een kommetje botersaus complementeerden het geheel. Per bord €21,50,- vrij duur voor niet heel bijzonder eten.
Asperges met zalm
Bij het nagerecht hadden we genoeg van de asperges en kozen we maar voor ouderwetse toetjes. Doeke nam een sorbet Weeva, ijs met fruit. Het fruit leek wel net uit de diepvries te zijn gehaald (waarschijnlijk staat er een hele batterij sorbets in de diepvries te wachten). Ik nam de dame blanche, daar kun je weinig aan verprutsen.
sorbet Weeva
Dame Blanche
Een pluspunt is de koffie die bij het Weeva standaard gepaard gaat met een glaasje advocaat met slagroom in een verhouding die de goedkeuring van mijn oma zou wegdragen.

Eten: valt nogal tegen. Elke verfijning ontbreekt. De keuken is ingesteld op grote groepen en dat zie je terug aan het eten. Het kostte ons moeite om er niets van te zeggen tegen de aardige ober.
Bediening: erg goed. Pluspuntje voor de oudere heer. Groter pluspunt voor de jongeman die op elke vraag een antwoord had, aardig en voorkomend bleef en oplettend bediende.
Locatie: goede plek, veel tafeltjes voor twee. Groepen in een apart zaaltje. Wel een beetje lawaaiig.
Kosten / baten: €87,40. Voor drie gangen + drank (Pinot Blanc en Merlot). Voor de geboden kwaliteit van het eten veel te veel.
Boven Jan-gehalte: het eten bij Boven Jan was echt vele malen beter. Dit wordt niet onze vaste donderdagse eetplek.

Een 6.

1 opmerking:

Angelika zei

Ik heb je even genoemd in mijn blog!