hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 28 mei 2012

Op zoek naar de nieuwe Boven Jan (5): Het land van Kokanje

Eten bij Het land van Kokanje Het oog wil ook wat. Het eten kan nog zo smakelijk zijn, als je bediend wordt door een tralalameisje of een onbeschofte hork, dan vergalt dat zeker het plezier in het eten. Daar hoef je bij Het land van Kokanje niet bang voor te zijn. De vrouwelijke bediening is alleraardigst, maar wij zien tot ons leedwezen dat de god onder de obers op het miniterrasje buiten bedient. We zitten vlak bij het raam en kunnen af en toe wel een glimp opvangen.

Doeke moet vergaderen, dus we moeten snel zijn. Het bakje olijven dat we bij voorbaat krijgen, mag hij opmaken, want ik ben niet van de olijf (ja, maar dan moet je die proberen! nee, ook smerig). Doeke kiest als voorgerecht verse dadels , met verse Medjooldadels van de grill. Gevuld met feta, ingerold met spek. Geserveerd met geroosterde pecannoten en Balsamicosiroop, ik kies gepaneerde camembertpuntjes krokant gebakken op een bedje van rucolasalade. Geserveerd met een friszoete dressing van Muskaatdruiven, citroen en honing.
Het wonder geschiedt: ook binnen breekt de zon door, onze favoriete ober komt de gerechten brengen. Het is zo'n relaxte jongeman met een innemende glimlach op wie man en vrouw direct verliefd worden. De voorgerechten smaken bijzonder goed.


De bordjes zijn versierd met dezelfde slafantasie. Dat is wel wat vreemd: dat je bij elke smaak dezelfde smaakvariant sla kunt toevoegen. Maar goed, wie maalt daar nu om met zo'n ober.
We kiezen beiden voor hetzelfde hoofdgerecht. Het gehaktbroodje. Italiaans gekruid rundergehakt in korstdeeg met een gesmolten hartje van Gorgonzola en olijf. Geserveerd met een romige verse-basilicumsaus. Helaas wordt het gerecht opgebracht door een meisjesober van het vrouwelijk geslacht en het lijkt net of de smaakpapillen zich ver op de huig terugtrekken.


Van binnen ziet het gehaktbroodje (klik op de foto voor een vergroting) er wat smerig uit, maar ik vind het toch een lekker gerecht. Doeke vindt dit gerecht minder lekker en zal na afloop lichtelijk klagen dat restaurants tegenwoordig meer hun best doen op het hoofd- en nagerecht dan op het hoofdgerecht.
Af en toe komt de favoriete ober langs onze tafel om te vragen hoe het smaakt en we kreunen dan een beetje van genot ten antwoord.
Bij het hoofdgerecht worden vier bakjes geserveerd. Van het bakje frieten (we zijn de zakken friet van Boven Jan gewend) krijgen we een licht anorextisch gevoel. We bestellen snel een bakje bij (wordt in rekening gebracht voor €1,50) en we moeten ook vragen om een bakje mayonaise. Gelukkig krijgen we niet die zoete Calvépoep, maar een huisgemaakte mayonaise look-a-like met iets groens erin zodat het haast gezond lijkt. De rabarber in het eerste bakje is volgens mij gedood in kaneel, maar volgens Doeke hoort het zo te smaken en hij lepelt het bakje dus leeg.
vergelijk grootte van lepel met grootte van bakje

iets mayoachtigs
De tijd dringt, dus het nagerecht wordt fluks besteld en die wordt weer door onze favoriete ober gebracht. Op de een of andere manier smaakt het nagerecht weer stukken beter. Doeke koos voor de lemon cheesecake, met een friszoete siroop van sinaasappel en Grand Marnier  en ik voor de Groningse variant op de Dame blanche, het Witte Wief, vanilleroomijs met huisgemaakte warme chocoladesaus en slagroom.


Bediening: voor onze favoriete ober zijn wij bereid te verhuizen, maar hopelijk blijft hij nog lang in Groningen. De rest is ook oké.
Locatie: Het Land van Kokanje zit in een mooi Jugendstil-pand met vrij hoge wanden. Dat geeft wel allure aan de zaak. Het was gelukkig niet zo heel druk dankzij het mooie weer waardoor je gewoon met elkaar kon praten. Bij binnenkomst maakten we een opmerking over de muziek ('Wat een teringherrie') en gelukkig werd de piepknorjazz omgezet in easylisteningjazz.
Kosten / Baten: €94,25 voor drie gangen + vijf huiswijnen, maar zonder koffie. Dat is vrij prijzig.
Boven Jan-gehalte: die is er zeker en onze favoriete ober is een omweg waard. We komen zeker terug. Doeke helemaal, want hij gaat er al wekelijks lunchen met zijn wederhelft. Dit zou een goede vervanging kunnen zijn voor Boven Jan, maar de hoofdgerechten zijn echt veel te duur.

Een 8

(Doeke gaat een paar weken op vakantie, dus deze rubriek wordt een maandje opgeschort.)

Geen opmerkingen: