hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 16 augustus 2012

Aardbeving in Groningen, noordelijke media slapen

Een aardbeving met de kracht van 4,1 op de schaal van Richter. Je zou denken dat de schok die door de hele provincie gevoeld werd (ik heb niets gemerkt) direct nieuws is op de website van het Dagblad van het Noorden en op RTV Noord.
Er gebeurt een half uur niets.

Na een half uur op de site van het Dagblad van het Noorden een piepklein berichtje. Het nieuws is al wel op het landelijke nieuws gewest, maar RTV Noord heeft 's avonds alleen een herhaling van de nieuwsuitzending 's middags. Op de radio korte interviewtjes. Men prikt de radio niet door naar de televisie. De website is uit de lucht.

Na anderhalf uur keutelt RTV Noord gezellig voort met het oude nieuws. De website is weer terug. Op de site van het Dagblad nog steeds dat ultrakorte berichtje met een plaatje uit 2005 van de schok van toen. Op de radio begint men nu echt rond te bellen. Zo hoort het.

Op Facebook zegt schrijver Lupko Ellen (wonend in Warffum): 'Het was eigenlijk best eng. "Boem": een straaljager van buitenaardse grootte gaat door de geluidbarriere. Het huis springt omhoog. Mijn vrouw kijkt mij met grote ogen aan. Ik leg een hand op haar schouder. Het huis zakt. Alles trilt. Er kraakt een balk. Stilte.' Dichteres Suze Sanders (Groningen) meldt: 'Ik merkte het wel, de deur van de huiskamer ging ineens open en ik had toevallig een hoop serviesgoed op tafel staan wat begon te rinkelen.' Wilma Hartsuiker van Uitgeverij kleine Uil (Groningen): ' Er lagen hier in de wijk mensen te trillen in hun bed.'

Docente Engels Nienke Smit: 'Man en dochters staan een paar nachten op camping bij Warffum. Man (ak leraar) is nogal geïnteresseerd in geologie, dus hij is helemaal blij. Dochters slapen er gewoon doorheen. Commentaar van mijn eigen ooggetuige: "Helaas geen groot gat onder de tent" en "Op de camping reageren mensen alsof het Syrische bevrijdingsleger de camping aanvalt." Tsja...spannend, vakantie in de regio.'

24.00 uur De kracht van de aardbeving is afgezwakt naar 3.9. Op tv Noord nog steeds niets (behalve een bewegend balkje bovenin beeld). De radio doet zijn werk goed met interviews met mensen in de provincie en bij de KNMI! Beving valt wel mee volgens KNMI. Toch zouden schokken van deze kracht niet moeten voorkomen. KNMI houdt slag om de arm over de beving omdat het om Duitse gegevens gaat.

Radio Noord wordt een beetje cabaret: Mevrouw Makken in Helpman neemt nog een glaasje wijn. In Oethoezen lag de hele kamer te wippen. Twee geschrokken bejaarden in Middelstum: 'Stoul trilde onder mien gat.' Mark uit Westeremden: 'Hai hai hai nog an tou.'

Twee uur na de beving. Radio Noord nog steeds alert, tv snurk. KNMI maakt er 3.4 van met epicentrum in Loppersum. Dagblad van het Noorden nog hetzelfde bericht, hopelijk zijn ze een goede krant aan het maken.

Radio Noord stopt ook met berichtgeving om 1 uur. Half Groningen durft van schrik niet gaan slapen. De media wel.

1 opmerking:

Janneke B. zei

Kijk eens op de volgende website Coen, daar vind je alle gegevens van de beving:

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc000c1hl.php#details

Het is zeldzaam dat een beving in Nederland in het overzicht van de USGS vermeld wordt. Dit was dus een echte!