hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 25 augustus 2012

Arthur Japin met nieuw boek op Zomerzinnen

Arthur Japin in het Groninger Museum
Persbericht

Arthur Japin treedt zondagmiddag 16 september op tijdens Nazomerzinnen. Het provinciale literair festival in De Nieuwe Kolk in Assen heeft daarmee één van de succesvolste schrijvers van de laatste jaren aan het programma toegevoegd. Japin ontving diverse prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs en zijn boeken zijn in meer dan 15 talen vertaald. Arthur Japin zal in de Rabozaal voordragen uit zijn nieuwe roman Maar buiten is het feest die eind september verschijnt.

Maar buiten is het feest gaat over Zonne, een beroemde zangeres die door een groot publiek op handen wordt gedragen. Wanneer zij een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen de geheimen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar relatie op het spel. Belangrijk thema in het boek is het levensgrote verschil tussen jezelf aan iemand tonen of ongevraagd worden bekeken. Zonne, artiestennaam van Weijntje Kabouw, werd in haar jeugd door haar stiefvader niet alleen zelf misbruikt maar ook onophoudelijk bekeken en begluurd. Nu treedt ze als een echte diva naar buiten om te voorkomen dat mensen binnendringen.

Japin is bekend met het theater: hij volgde een theateropleiding en speelde diverse rollen, bij o.a. Toneelgroep Centrum. In 1987 ontdekte hij de tot dan toe onbekende geschiedenis van twee Afrikaanse prinsjes die in het 19-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven. Het leidde tot de historische roman De zwarte met het witte hart (1997), waarmee hij zijn naam vestigde bij een groot publiek. Andere romans volgden: De droom van de leeuw (2002, Een schitterend gebrek (2003), De overgave (2007) en Vaslav (2010).

Arthur Japin is geprogrammeerd aan het begin van Nazomerzinnen, dat van 14.00 tot 18.00 uur duurt, omdat hij ’s avonds in de Utrechtse Stadsschouwburg op de planken staat in Veel gedoe om niks, een muzikale theatervoorstelling van Shakespeare’s romantische komedie Much ado about nothing

Nazomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen, in samenwerking met Biblionet Drenthe, Kunst & Cultuur, Huus van de Taol, Bibliotheek Assen, Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk en Stichting Beeldlijn. Het is mede mogelijk door financiële bijdragen van de Provincie Drenthe, de Gemeente Assen en het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.

Zie voor het complete festivalprogramma: www.zomerzinnen.nl

Geen opmerkingen: