hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 28 september 2012

Op zoek naar de nieuwe Boven Jan (10): Forum Images

In Forum Images, de bioscoop, kun je van donderdag tot en met zondag, ook eten. Op de begane grond wordt het nog een beetje geheim gehouden, maar het meisje achter de kassa verwijst ons naar boven. Daar kun je, als je geluk hebt, bij het raam zitten dat een mooi uitzicht geeft op al het verkeer dat van en naar de Herebrug gaat. Zo zagen we de stadsdichter ook langsfietsen. Dat moet geen gewoonte worden. We zitten op plastic stoelen aan een klein zwart tafeltje. De menu kaart is geplastificeerd, altijd een veeg teken.

Er is een klein probleem bij het bezoek aan dit 'eetcafé': Doeke kent al die mensen van het Forum goed en het zou mooi zijn als ik een positieve recensie zouden schrijven, maar we spreken van tevoren af dat  het eerlijk moet zijn.
We gaan weer voor het volledige menu en beginnen met 'Pincho's van kip en varken'. Dat is een eerlijke aanprijzing. 'Met pittige tomatendip' staat er nog bij als extra aanprijzing. Na een tijdje (de mensen die haast hebben en een film moeten halen worden eerst voorzien van eten) krijgen we stokjes met kip en varken. Het ziet er goed uit zo op het oog.

Helaas zijn we culinaire barbaren en we blazen wat op de stokjes om de ergste hitte eraf te krijgen om vervolgens bij de eerste hap te bemerken dat deze pincho's steenkoud zijn. Direct uit de koelkast tussen de slafantasie gelegd en weg ermee. Je vraagt je af waarom het dan nog zo lang heeft moeten duren. We vragen aan een jonge, bonkige ober, boven zwart hemd, onder spijkerbroek en gympen, of dat zo hoort, die koude snacks.
De ober zegt: 'Ik weet het niet, want dit is een nieuwe kaart en ik heb nog niet alles geproefd.' We eten de tandenstokers met koud vlees op. Vervolgens zien we deze ober lange tijd niet meer terug en dat is maar goed ook, want de volgende ober, ook in het zwart gestoken, is kleiner, slanker en behandelt ons met een zekere ironie waarmee hij zich lijkt te verontschuldigen voor de rol van ober die hij voor ons moet spelen en voor het voedsel dat hij ons moet serveren. Ook hij heeft de nieuwe gerechten nog niet geproefd. We weten dus nog steeds niet of je pincho's direct uit de koelkast moet eten.

Laten we voordat we met het eten verder gaan even een loflied houden op mannelijke obers, vooral als ze een beetje borsthaar hebben dat zichtbaar is bij de hals.

Doeke neemt het Iberico varkensmedaillon en ik neem de vis van de dag. Dat vind ik wel een prettig idee als je dat kunt krijgen. Vis van gisteren zou veel erger zijn. Terwijl we wachten komt tout cultureel Groningen voorbij: Forummedewerkers, Forumbezoekers en daar tussendoor filmbezoekers. 


Het vlees van Doeke is redelijk al is een van de vier stukjes varken niet gekruid. Mijn vis is een bleke moot smakeloosheid waar je alleen met de remouladesaus wat smaak aan kunt geven. In een klein bakje worden frieten bijgeleverd. Om de mayonaise moet je vragen. Op mijn bord ligt dezelfde gehakte slafantasie die net ook al onder onze koude stukjes vlees lag. Blijkbaar zijn ze bang dat we te weinig groente eten, want er komt ook nog een bakje met nog een keer slafantasie a la Forum Images.

Gelukkig komt af en toe onze ironische student-ober langs, zodat we nog wat kunnen genieten.

Als nagerecht kiezen we allebei voor het kaasplankje vanuit het idee dat daar niet veel mis mee kan gaan. Gelukkig krijgen we daarin gelijk. Onze ober moet nog wel even terug naar de keuken (nieuwe kaart immers) om te vragen welke kazen we eten. Geitenkaas (maar met een smaakje, gember?), blauwe schimmelkaas uit Bolsward en fenegriekkaas. We krijgen beiden twee kaasmesjes (?) en samen een mandje brood. Een klein vorkje zou deze keer ook handig geweest zijn. Ik neem een glaasje port bij de kaas. Het nagerecht is veruit het lekkerst.

Bediening: We waren blij met onze student-ober, dat mag duidelijk zijn. Op de rekening was hij de port vergeten. Toen Doeke hem daarop wees, zei hij: 'Lief van mij, hè?'
Locatie: Plek bij het raam is erg mooi, de omgeving is voor de rest niet erg gezellig. Meer alsof je in een hotellobby zit. 
Kosten / Baten: €74,- precies. We hadden beiden twee wijn gedronken. Geen koffie na. De port was zoals gezegd niet aangeslagen. Toch zeer prijzig voor wat je krijgt.
Boven Jan-gehalte: Ontbreekt. We hebben via via gehoord dat binnenkort een oud-medewerker van Boven Jan hier de scepter gaat zwaaien. Die kan binnen en buiten de keuken enorm veel goed werk verrichten.

Een 6, vooral dankzij onze ober.

Geen opmerkingen: