Dat was wel stoer, vond Elle Alpha. In 1998 werd Anouk tijdens Pinkpop bekogeld met eieren. Na een voltreffer trok ze haar blouse uit en speelde in bh verder (zie hier). Een stoer wijf dus.
'Oh ja,?' vroeg Bram Douwes presentator van Stand van Stad en hij pakte onder de tafel een doos met eieren. Daarna was Anouk toch iets minder een inspiratiebron. Enigszins angstvallig zong Elle Alpha het nummer. Nadat ze uitgezongen was, vroeg Douwes of hij toch niet moest gooien. Dit was immers het momentum. Alpha stemde toe en pats, daar kreeg ze een ei, waarna ze de presentator achtervolgde en de smurrie tegen zijn overhemd aanwreef. 'We moeten door, Elle,' ziep Douwes nog, maar hij moest de rest van het programma met een overhemd vol ei presenteren. Dat krijg je ervan.
De vierde aflevering van Stand van Stad was weer gevarieerd en gelukkig heeft men na deze vier pilotafleveringen besloten om volgend jaar een heel seizoen door te gaan, van september tot april. Ondanks het mooie weer (in Groningen toch nog tamelijk bewolkt), kwamen er weer meer dan honderd mensen af op de talkshow die met vaardige hand door Bram Douwes gepresenteerd werd.
Laura Batstra vertelde over de mythevorming rond ADHD. Zij probeert de fabeltjes rond de 'ziekte' te ontmaskeren en dat heeft tot gevolg dat veel mensen uit de medische wereld niet met haar in debat willen. Dat komt onder meer door de hechte band die bestaat tussen veel medici en de farmaceutische industrie die liever niet zien dat de melkkoe Ritalin minder gaat opbrengen.
Vaste gasten Jan Doevendans (over de stadse natuur), Joost Oomen (met een stedelijk gedicht), Rense Sinkgraven (die een boek van Wouter Godijn aanprees) en Michael Hermse (die een foto van 14 april 1945 besprak) hielden het tempo samen met de gastheer hoog.
Historicus Beno Hofman was voor het eerst als toekomstige vaste gast aanwezig en vertelde vol verve over de publieke toiletten op de Grote Markt. Het samenspel met Douwes moet nog een beetje groeien, maar Hofman is altijd een enthousiasmerende en onderhoudende verteller.
In de rubriek 'De gum' poetste wethouder Joost van Keulen de hele Noordwand van de Grote Markt weg. In plaats van de naoologse bouw wilde hij graag historische panden zoals ze te zien zijn op een historisch schilderij van Otto Eerelman. Stadsbouwmeester Niek Verdonk kon er even later niet heel veel waardering voor opbrengen. Ook niet voor de historiserende puntdakjes op nieuwe gebouwen (zoals aan het Hoge der A).
Wat een beetje tegenviel was de theatergroep #BAM. Ze hadden er veel aan gedaan, speciale nummers geschreven voor deze middag, inspelend op politieke kwesties, drie sketches, één liedje, maar het probleem was dat het allemaal niet grappig was. Keurige, beetje kakkineuze, jongens, maar de lach hebben ze niet aan de kont hangen. (Dat was ook niet het doel, kreeg ik als reactie van een van de spelers. Zie het linkje voor wat deze theatermakers beogen.)
De laatste foto is een impressie van burgemeester Peter Rehwinkel over wie nu steeds openlijker gemor blijkt, en die naar verwacht dezelfde weg als de burgmeester van Assen zal gaan bij zijn herbenoeming. Ook bij de intro was de burgervader al een beetje de kop van Jut. Waarbij gezegd moet worden dat Douwes grappiger was dan de theatergroep.
Ik heb het idee dat de talkshow zo langzamerhand goed in elkaar zit. Zelfs de ellenlange agenda was deze keer ingekort en werd gepresenteerd door Douwes zelf. Een Skypeverbinding met iemand van een theatergroep mislukte. Het beeld was er wel en wij konden de man ook horen, hij kon alleen Douwes niet verstaan ('Op welk knopje moet ik drukken?'). Met gebarentaal en optimaal gebruik van mimische gaven werd het toch een ultrakort gesprek.
Stand van Stad staat. Snel, afwisselend, informatief en op de juiste momenten een klein steekje.
1 opmerking:
Wat een zegen zou dat zijn: de rechtse ijdeltuit Rehwinkel weg. Die ijdelheid wil ik nog door de vingers zien, maar dat rechtse...
Een reactie posten