hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 9 mei 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Opvallen

Opvallen

'Wanneer de dertigjarige, ambitieuze en aantrekkelijke Milou Naardop een baan krijgt bij het succesvolle productiebedrijf dogma ontmoet ze de ceo Michael Durfal. Milou raakt ondanks haar stabiele relatie totaal in de ban van deze charismatische man en wordt meegesleurd in zijn geheime wereld van fetisj, drugs en seksfeesten.' Prometheus brengt als eerste grote Nederlandse uitgeverij een eroticacatalogus uit voor de zomer. Aanleiding is het megasucces van de Vijftig tinten-trilogie van E.L. James, vorig jaar op nummer 1, 2 en 3 van de bestverkochte boeken. Of Milou Naardop en Michael Durfal het succes van Ana Steele en Christian Grey zullen overtreffen is nog maar de vraag. In de catalogus meer romans met hunkerende hoofdpersonen: 'Catherine, een jonge knappe filmstudente wier seksleven op het punt staat volledig los te barsten, komt in een geheime club terecht waar de machtigste mannen ter wereld hun diepste en donkerste fantasieën werkelijkheid kunnen laten worden.' Geschreven door Sasha Grey (!), ex-pornoactrice. Het wordt een natte zomer.

Uitgeverijen zijn ook al bezig met het najaar. Er staan nieuwe romans aangekondigd van Erwin Mortier en Tom Lanoye. Allebei laten ze een hoofdpersoon uit een vorig boek een comeback maken. In Gelukkige slaven van Lanoye keert Tony Hanssen terug uit de debuutroman Alles moet weg. In De spiegelingen van Mortier komt Egdar Demont terug, de homoseksuele broer van Helena uit Godenslaap. 'Een mens kan ook niets meer stilhouden tegenwoordig ;)' twitterde Mortier.

Ik kom nog uit een tijd dat seksshops geblindeerde ramen hadden. Tegenwoordig loopt de buurvrouw, met haar boodschappentas vol prei zomaar Christine le Duc binnen om een nieuwe 'Tarzan' te kopen. In dertig jaar tijd is de schaamtecultuur volledig verdwenen. Toen ze in Groningen een 'Roze Kast' in de bibliotheek plaatsten, dacht ik dat ze dat op een onopvallende plek zouden doen. Het tegendeel is waar. De kast vol boeken en dvd's over homoseksualiteit staat pontificaal midden in de hal. De kast is een groot succes. 'Al na een paar dagen hebben we de collectie moeten aanvullen omdat ie voor twee derde leeg was,' zegt Marc Rupert, coördinator collecties van de bibliotheek.' Niemand schaamt zich ervoor om in die kast te kijken, je kunt zelfs zonder Arie Boomsma een boek lenen. Komende donderdag krijgt de bibliotheek van Leeuwarden ook zo'n kast. Het scheelt natuurlijk dat er geen bibliothecaressen meer zijn die je boeken moeten afstempelen. Je kunt nu voor iedereen zichtbaar anoniem een boek lenen.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 6 april 2013.

Geen opmerkingen: