hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 20 mei 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Verbeelding

(Heb maar kroniek boven dit stuk gezet in plaats van column: volgens mij dekt dat de lading beter)

Verbeelding
Een 'onbenul' en een 'gristengriezel'. Margreet Hirs, weduwe van Ab Visser, is weinig complimenteus over biograaf Michiel van Diggelen. Op Tzum vechten beiden eenstrijd uit. De biograaf van de dichter, auteur van psychologische romans en thrillers, en oud-recensent van deze krant scheldt niet terug. 'Margreet Hirs had en heeft geen enkele belangstelling voor de betekenis van de christelijke traditie in het leven van haar man. Voor haar is het christelijk geloof een bron van frustratie. Voor Ab Visser later ook, al bleef er altijd wel een calvinistisch residu in hem aanwezig. Iemand die daar oog voor heeft is in haar ogen een ‘gristengriezel’. Zo simpel is dat.'

Op maandag 17 juni opent het nieuwe Fries Museum voor één keer alvast zijn deuren. Er hangt nog geen schilderij aan de muur, alle muren zijn nog wit. Op deze maandag, die midden in de Maand van het Spannende Boek valt, openen musea in het hele land de deuren voor misdaadauteurs. Derwent Christmas, schrijver van spannende romans, zal in Leeuwarden geïnterviewd worden en ik mag daarbij hand- en spandiensten verrichten. Een rondleiding door het maagdelijke museum moet inspiratie opleveren voor de stoomcursus spannende verhalen schrijven (meer info hier). We zien uit naar de titels Moord in het museum, Een strop voor de suppoost en Zerken op het Zaailand.


Wat hebben we dinsdag toch genoten van de rondvaart over het IJ door het koninklijk paar. Daar dreef ook de schrijversboot waarop slechts een handjevol auteurs zat. Ted van Lieshout, Rosita Steenbeek en Renate Dorrestein waren de bekendsten. Achter hen zaten CPNB-bobo's te glimmen. Bij de sporters hadden we gouden olympiër Epke Zonderland een prachtige oefening zien doen. Op de schrijversboot zat een glunderende Marjan Berk, winnaar van de Lotto. Verslaggeefster Dione de Graaff wilde van Dorrestein, getooid met oranje bril, weten of het Nederlands 'misschien wel de mooiste taal was'. 'Voor ons is het zeker de mooiste taal,' antwoordde Dorrestein. 'Maar we zijn hier niet zozeer om onze taal te vertegenwoordigen, wij vertegenwoordigen de macht van de verbeelding.' We bespeurden inderdaad heel veel verbeelding op het bootje. 'Ze komen er straks aan,' kirde De Graaff. 'Ja, we gaan zwaaien,' riep Dorrestein. Leefde Gerrit Komrij nog maar.

(Verscheen eerder op 4 mei in de Leeuwarder Courant)

Geen opmerkingen: