hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 11 juli 2013

Don Rickles de warmste man op televisie

Sommige Amerikaanse komieken zie je nooit op de Nederlandse televisie (omgekeerd ook, maar dat ligt iets meer voor de hand). Ik ken Don Rickles dus alleen maar via YouTube. 'Mr. Warmth' is zijn ironische bijnaam, want als hij ergens goed in is, is het het beschimpen van het publiek. De venijnige kant van zijn optreden zie je vooral tijdens de Dean Martin Celebrity Roasts waarbij hij vooral de andere sprekers voor schut zette (en af en toe behoorlijk racistische opmerkingen maakt). Dean Martin was meestal goed in de lorem en de andere gasten wachten genadig hun beurt af. Het filmpje begint wat raar met een amateurfilmpje tijdens een herdenkinsdienst voor een andere komiek: Milton Berle. Rickles wordt aangekondigd als het beste argument tegen het klonen van mensen.
 


Natuurlijk was Rickles zelf ook eens de hoofdgast. Hier wordt hij toegesproken door Foster Brooks (die altijd een zwaar bezopen man speelt).


Ondanks zijn harde grappen, die conservatief lijken, is Don Rickles democraat. Groot was dan ook de verbazing dat hij optrad bij een feest ter gelegenheid van de tweede termijn van Ronald Reagan (die hij kende van de roasts). Het was een package deal: Frank Sinatra wilde alleen maar komen als Rickles ook kwam. Ook in die enorme hal vol conservatieven hakt Rickles erop in.Vroeger mocht Rickles wel eens de stoel innemen van Johnny Carson, de onaantastbare legende in het Late Night-segment, als Carson er even tussenuit wilde. Daarna werd Rickles een graag geziene gast bij talkshows, waarbij hij meer lijkt te kunnen opschieten met David Letterman (de beoogde opvolger van Carson die het niet werd) dan met Jay Leno (die Carson wel opvolgde). Hier een aantal clips, met de intromuziek die speciaal bij hem hoort. Gastheren en publiek moeten alert zijn, anders krijgen ze een tik op de neus.

Hier zijn laatste optreden bij David Letterman een maand geleden. Het lopen gaat niet zo hard meer, maar voor de rest is hij nog scherp.

Geen opmerkingen: