hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 29 juli 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Luisteren

Luisteren

Zou het niet handig zijn om altijd een gedicht of duizend op zak te hebben? De Arbeiderspers is bezig om dat mogelijk te maken met een gedichten-app. Om te peilen wat de klanten willen werd een enquête uitgeschreven met vragen als 'Voor welke gelegenheid, thema, feestdag, etc., zou je graag speciale, door de uitgever samengestelde, collecties willen zien in de app?' en 'Wat voor soort gedichten zou je graag in de gedichten-app willen lezen?' Op de ene vraag heb ik geantwoord 'Het thema rood', bij de andere vraag kon je kiezen uit laagdrempelige gedichten, uitdagende, zwaardere gedichten of een combinatie daarvan en koos ik voor de combinatie. Voor een uitgeverij die tienduizenden gedichten in het fonds heeft, zou dit nog wel eens een stimulans in de poëzieverkoop kunnen betekenen als je straks voor een paar euro je mobiel vol poëzie kunt krijgen. En ik krijg met mijn thema rood natuurlijk gedichten over harteklop, bloedvergieten en kardinalen.

Nog een nieuw, sympathiek initiatief is de website Blz1. Als je je daar aanmeldt en een profiel aanmaakt dan krijg je maximaal één leesfragment per dag van boeken die aansluiten bij jouw lezersprofiel. Maar, en nu komt het interessantste gedeelte, die fragmenten krijg je zonder auteur, titel of omslag. Dat is dus echt blind daten met een boek. Het is, met andere woorden, de literaire The Voice Of Holland. Als je meer wilt lezen kun je het boek bestellen. Blijkt opeens dat je na die blind date met Heleen van Royen opgescheept zit.

Serge van Duijnhoven
De openingsavond van Dichters in de Prinsentuin in Groningen was een hele zit voor het publiek. De formatie 'Dichters dansen niet' met Serge van Duijnhoven, aangevuld met twee dichters uit Estland maakten van de poëzie een langzame woordenbrij. Ik heb niets tegen uitdagende, zwaardere poëzie, maar wel tegen poëzie met pretenties. Als je heel moeilijk kijkend zegt: 'DE ... AARDE ... IS ... ROND' dan geeft dat wel blijk van een aanvaardbaar wetenschappelijk inzicht, maar of het daarmee poëzie wordt is zeer de vraag. Een gekwelde blik en een bassende stem is blijkbaar genoeg om een poëziepodium te betreden. In de pauze liepen veel mensen weg, zoekend op hun mobieltje naar een mooi gedicht.

Eerder geplaatst in de Leeuwarder Courant, 27 juli 2013

Geen opmerkingen: