hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 20 augustus 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Kennis

Kennis

Stephen Fry bepleitte een boycot van de Olympische Spelen in Rusland. In Nederland schaarden Arthur Japin en Bas Heijne zich achter de oproep. Japin kwam met een verbeterde versie: 'We gaan naar de Olympische Spelen maar het IOC verbiedt Rusland mee te doen. Er zijn precedenten: in 1964 mocht Zuid Afrika niet meedoen vanwege de Apartheid. In 1972 verbod om deel te nemen voor Rhodesie om dezelfde reden. In 2000 mocht Afghanistan niet meedoen vanwege de schendingen van de vrouwenrechten door de Taliban. Zijn de mensenrechten van homo’s minder dan die van vrouwen of kleurlingen? Nee, dus MOET het IOC wel met dezelfde maten rekenen: de schender van de mensenrechten wordt uitgesloten: deze OS wordt het feestje van Rusland, maar zonder de gastheer.'

Maartje Wortel heeft deze zomer een column voor Trouw. Eerder had ze ook een column voor nrc.next, maar daar is ze mee gestopt omdat mensen konden reageren op de site. 'Daar werd ik onrustig van,' vertelt ze aan studenten in Groningen. Ze schrijft ook een maandelijkse column voor de glossy Eigen Huis & Interieur. Ze is geen deskundige en werd op een vreemde manier voor het blad gevraagd. De redactie had 'columniste' en 'huis' gegoogled. 'En toen kwamen ze bij mij uit,' zegt Wortel, terwijl ze haar eerste boek Dit is jouw huis in de lucht houdt.
Maartje Wortel
Tash Aw, NoViolet Bulawayo, Eleanor Catton, Jim Crace, Eve Harris, Richard House, Jhumpa Lahiri, Alison MacLeod, Colum McCann, Charlotte Mendelson, Ruth Ozeki, Donal Ryan, Colm Tóibín zijn de genomineerden op de longlist van de Man Booker Prize. Van twee van deze schrijvers heb ik ooit iets gelezen.
Mirko Bonné, Ralph Dutli, Thomas Glavinic, Norbert Gstrein, Reinhard Jirgl, Daniel Kehlmann, Judith Kuckart, Olaf Kühl, Dagmar Leupold, Jonas Lüscher, Clemens Meyer, Joachim Meyerhoff, Terézia Mora, Marion Poschmann, Thomas Stangl, Jens Steiner, Uwe Timm, Nellja Veremej, Urs Widmer, Monika Zeiner zijn de genomineerden voor de Deutscher Buchpreis. Van slechts één schrijver heb ik ooit iets gelezen. Dit moet ik onthouden als ik mijn literatuurlijst aan eerstejaars studenten Nederlands geef en geschokt ben over hun gebrek aan kennis van de Nederlandse literatuur. Slechts één landsgrens scheidt je van je eigen onkunde.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 17 augustus 2013.

1 opmerking:

Remco Ekkers zei

We lezen maar een fractie van wat verschijnt.