hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 7 oktober 2013

Kroniek Leeuwarder Courant - Kronkel

Kronkel

Simon van der Geest won afgelopen dinsdag op het Kinderboekenbal de Gouden Griffel voor zijn boek Spinder. Gejuich, bloemen, feest en Van der Geest de koning van het bal. Trouw-journalist Bas Maliepaard ontdekte twee uur later de schrijver in de trein naar huis en twitterde een foto. Dan is de grote winnaar die al voor de tweede keer een Gouden Griffel in ontvangst mocht nemen een gewone jongeman met een tweedeklaskaartje die zijn mobieltje inspecteert. Wel een jongeman van wie andere mensen zich zullen afvragen waarom hij zo glundert. In zijn zak heeft namelijk echt een griffel die een beetje van goud is. Een beetje koning. Een andere twitteraar vraagt: 'Was er geen Gouden Koets voor hem geregeld?'

Net uit is een mooi, smal boekje van 300 bladzijden met een keuze uit het werk van Simon Carmiggelt onder de titel Gedundrukt. Voor één keer heeft De Arbeiderspers Carmiggelt uitgeleend aan Van Oorschot. In zijn gedicht 'De minor poet' schreef Carmiggelt ooit:
Hij zag zich al gedundrukt door Van Oorschot
en mompelde: 'Ga ik dan niet teloor, God?
Met het boekje laat Van Oorschot zien hoe mooi je Carmiggelt kunt uitgeven. Met zijn columns vol taalrijkdom en vilein mededogen laat Carmiggelt elke hedendaagse columnist zien hoe hij het vak beheerste in een wereld waarin iedereen wist wat een commensaal was.


Vandaag, zaterdag 5 oktober, is het de tweede dag van de jaarlijkse 'Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair 2013'. Redmond O'Hanlon krijgt de Boudewijn Büch-prijs en dat is zo ongeveer het enige hippe wat er gebeurt. Het is een een uitstervend schuifelend ras dat langs de kramen van de topantiquariaten trekt. Hier vind je geen mensen die juichend in de graaibakken van de uitverkoop neuzen. Hier worden mensen blij van een bibliofiele uitgave van drie gedichten van Gerrit Komrij of een handschrift van Theo van Doesburg of een tekening van Francois HaverSchmidt. De tekening maakte HaverSchmidt bij een handgeschreven versje van Piet Paaltjens.
Daar gaat i heen
Met zijn eene lange been,
Zijn rok is wat klein,
Maar zijn hart is rein.
Je betaalt er € 1.850 voor.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 5 oktober 2013.

Geen opmerkingen: