hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 4 november 2013

Kroniek: Leeuwarder Courant - Hip

Hip

Hans Hagen vindt het jammer dat jeugdpoëzie niet meegenomen wordt bij de keuze van de Jonge Jury. Elk jaar worden twintig titels uitverkoren die grif worden gelezen op middelbare scholen. 'Natuurlijk, ik schrijf dit stukje óók omdat ik zelf een dichtbundel heb geschreven die schittert door afwezigheid op de kerntitellijst van de Jonge Jury,' schrijft hij er eerlijk bij in een column op zijn website. De Jonge Jury twittert dat poëziebundels vanaf volgend jaar wel ingezonden mogen worden. Hagen vraagt door waarom het niet dit jaar kan en krijgt een snibbige tweet van organisator Wilma van Raamsdonk terug: 'het is je waarschijnlijk om eigen verkoop te doen.' Noem nu één schrijver die kan leven van het schrijven van jeugdpoëzie.

Ooit zei Prins Charles tegen zijn toenmalige minnares Camilla dat hij gereïncarneerd zou willen worden als haar tampon. Een wat ranzige liefdesverklaring. Meindert Talma zong afgelopen week een minuut bij De Wereld Draait Door: 'Ik ben jaloers op jouw crucifix omdat ie hangt tussen jouw borsten.' Op zijn boek/cd Kelderkoorts staat 'Nederlands Onbekendste Popster'. Matthijs van Nieuwkerk vraagt hem naar de reden daarvoor.
Talma: 'Ik ben niet de meest hippe, mooie man in Nederland en ik heb ook een zangstem die niet iedereen apprecieert.'
'Werk aan je zelfvertrouwen,' zegt Van Nieuwkerk.
'Ik ben zelf wel een grote fan van mezelf,' antwoordt Talma.
De volgende dag facebookt hij: 'Ik moet verdomme nog een goed verhaal verzinnen over hoe het nou precies zit met die Nederlands Onbekendste Popster.'


Leden van de bibliotheek krijgen deze maand Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans gratis. In het boek van de campagne Nederland Leest ontbreken de tekeningen die wel in mijn oude editie staan. Op die achterflap vergelijkt de uitgever Bomans met de negentiende-eeuwse Haarlemse auteur Nicolaas Beets: 'Of hij als Beets negentig jaar zal worden, durven we niet te voorspellen, maar we hopen het wel: voor hem en voor U.' Bomans werd 58. Mijn moeder kocht deze eenentwinstigste druk volgens de nota achterin op 1 mei 1957. Veel hoefde ze niet te betalen: 1 gulden en 25 cent. Er kwamen nog wel portokosten bij: 16 cent.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 2 november 2013.

Geen opmerkingen: