hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 16 december 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Correct

Correct

Een kwart miljoen volgers had hij, maar vorige week pleegde Nico Dijkshoorn 'twarikiri'. Hij stopte zijn account bij Twitter omdat zijn tweet niet begrepen werd. Mandela ging dood op Sinterklaasavond en Dijkshoorn tweette: 'En nu maar wachten op de 300.000 mensen die precies dezelfde grap gaan maken: hoofdpiet is dood.' Zijn volgers vonden dat leuk of werden kwaad om de verkeerde reden. Dijkshoorn bedoelde dat hij die grap niet leuk vond en hield opruiming 'Heerlijk dat tiefusblokken. Enorme opruiming van gekken die niet kunnen lezen.' Maar een kwart miljoen gekken werd toch ietwat arbeidsintensief.


Maxim Februari vergeleek in zijn column in NRC Handelsblad de grappen die bijvoorbeeld Gordon maakte bij een kandidaat van Chinese afkomst in Holland's Got Talent met de grappen die Youp van 't Hek maakt in zijn eigen krant. 'Nu snap ik eindelijk hoe het zit. Eigenlijk heel simpel. RTL: niet leuk. NRC: wel leuk. "Schele tenaladies uit de overgangsklasse": leuk, want Youp van ’t Hek. "Donker en nog dom ook": niet leuk, want RTL-presentator Spijkerman. "Van mij mag het gezin dood": leuk, want NRC. "Nummer 39 met rijst": niet leuk, want RTL.' Februari noemt het 'de absolute macht van de bovenlaag'. Als je daartoe behoort, ben je betrekkelijk veilig.

Sylvia Witteman, columniste van de Volkskrant en twitterkoningin, zei in haar krant dat ze een hekel heeft aan 'politiek correct gezeik'. Een gesprek met een goede vriend moet niet te serieus worden want dan 'gaan we heel snel flauw doen of concentratiekampgrappen maken.' Ze vindt het leuk om thuis harde grappen te maken: 'Lekker heel gemene dingen over Anne Frank tegen elkaar zeggen.' Leon de Winter plaatste een stuk bij De Telegraaf (de Volkskrant had het geweigerd) waarin hij op de man speelt: 'Terwijl je zelf door grenzeloze lust bijna uit je kleren scheurt, gier je van het lachen wanneer je denkt aan dat uitgeteerde kind dat zo nodig ook stukjes voor de krant had willen schrijven.' Witteman twittert naar een van haar volgers: 'zijn demagogie doet overigens wel een beetje denken aan een zekere minister van propaganda in de jaren 30.' Je voelt het aan alles, het wordt weer Kerst.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 14 december 2013. (foto: © Roos Custers)

Geen opmerkingen: