hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 9 december 2013

Kroniek Leeuwarder Courant - Kabouterbattle

Kabouterbattle

Arjen Lubach krijgt van Van Dale (die dikke) het verzoek om iets te schrijven tussen de 500 en 1500 woorden over iets wat met het woordenboek te maken heeft: 'iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, fantastisch, ongelooflijks, wat dan ook.' Halverwege de brief komt de mededeling dat er helaas geen financiële vergoeding tegenover staat. Lubach krijgt als hij meedoet wel vijf exemplaren van het jubileumboek en hij mag ook een keuze doen uit het fonds van Van Dale. Lubach antwoordt met een brief waarin hij uitlegt dat hij al tien jaar schrijft en dat hij over zijn eigen jubileum een verhaal heeft geschreven. 'Ik denk dan ook dat een bijdrage in het verzorgen van de productie en distributie van dit verhaal van uw kant niet mag ontbreken.' Van Dale krijgt van Lubach ook geen financiële vergoeding, maar ze mogen wel vijf exemplaren van het verhaal houden en één van de romans van Lubach uitkiezen.

De tweede roman van Franca Treur zou 'Het nieuwe vuur' gaan heten, maar ze veranderde de titel in 'De woongroep'. Volgende maand komt het boek uit. Op facebook krijgt ze meteen de vraag of ze zelf ooit in een woongroep heeft gezeten. Die vraag zal wel in elk interview terugkomen. Simone van der Vlugt vroeg in een veel eerder stadium aan haar volgers op twitter of haar nieuwe boek over het bombardement van Rotterdam wel 'Op een dag in mei' moet heten. De volgers zijn overwegend negatief over de werktitel, maar ik hoop dat Van der Vlugt niet een van hun alternatieven overneemt: 'Meitranen' of 'Meivuur'. Misschien is 'Het nieuwe vuur' wat?


Dick Laan overleed in 1973, maar volgend jaar verschijnt er een nieuw boek van zijn hand: 'Pinkeltje in de Efteling'. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf houdt bij navraag geheim wie het geschreven heeft: "We maken inderdaad niet bekend wie de auteur is van het nieuwe Pinkeltjeboek." Bij de echte Dick Laan ging Pinkeltje al een keer naar Artis en naar Madurodam. Dit nieuwe deel gaat gepaard met een compleet commercieel circus. Als het een succes wordt, kan Pinkeltje ook nog naar Walibi en Slagharen. Of een kabouterbatlle houden in Plopsaland.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 7 december.

Geen opmerkingen: