hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 24 december 2013

Stand van Stad in december

De eerste Stand van Stad dit seizoen heb ik gemist omdat ik Zondagschrijvers presenteerde een drukbezochte middag over Erik of het klein insectenboek voorzat, maar afgelopen zondag was ik er (samen met Diane) bij op de nieuwe locatie. De bovenzaal van het Grand Theatre is wat minder multimediaal, maar heeft wel veel meer sfeer dan die korfbalhal van Forum Images. De spil van de middag is Bram Douwes (naar eigen zeggen de kwaliteitsimpuls bij RTV Noord dit jaar) die vooruitlopend op oudejaarsavond begon met een misschien niet helemaal geslaagde imitatie van Wim Kan. Alhoewel ik het wel weer te waarderen vind dat hij dat gewoon doet en durft.
Bram Douwes als Wim Kan
Meer in zijn element is Douwes als talkshowhost die in sneltreinvaart zijn gasten introduceert. Zo snel dat de begeleidende band vaak pas een introriedeltje begon te spelen als de gast als zat. Bij Doeke Sijens, die het nieuwste boek van Rindert Kromhout aanbeval, zinde Douwes het niet meer en stuurde hij Sijens terug in de coulissen om de band te leren op tijd te spelen.

Deze middag werd het Groninger societykoppel Rosa Timmer en Remy van Mannekes geïnterviewd over de hoogte- en dieptepunten van het jaar. Van Mennekes mocht de  lokale politiek doen (dieptepunt Robert Prummel) en Timmer de rest van de wereld (dieptepunt Twitter).

societykoppel, net natgeregend op de fiets
Een van de terugkerende gasten is Jan Doevendans die de stadse natuur op geheel eigen wijze belicht. Hij had zelfs een pak hooi meegenomen voor Douwes omde luchtgaten in zijn huis mee dicht te stoppen, maar Douwes zit op een bovenwoning en heeft konijnen en wist dus een betere bestemming.

Jan Doevendans
Tijdens de gesprekken werd op een hoek van het podium zeep gemaakt. Het was volstrekt onduidelijk hoe dit alles in zijn werk ging met allerlei potjes en pannetjes, maar het scheen heel erg verantwoord en goedkoop te zijn.Helaas ben ik vergeten een foto te maken van SP-voorrman Jimmy Dijk die in de rubriek 'Uitgegumd' iets mocht uitgummen in de stad. Hij gumde met liefde alle reclame-uitingen in de Herestraat weg. Hij heeft gelijk: als je omhoog kijkt in de Herestraat zie je opeens de mooie panden.
Nachtburgemeester Chris Garrit (de naam spreek je niet Engels uit) werd door Douwes in het nauw gedreven om zijn ambities voor een tweede termijn als nachtburgemeester kenbaar te maken. Het moest er echt uit getrokken worden, maar garrit ambieert een tweede termijn.

gitarist valt in slaap
Je verveelt je geen minuut bij Stand van Stad, want het ene moment vindt er een gesprek plaats het volgende moment treedt er een zanger op, dan worden er weer kerstkransjes uitgedeeld, daarna wordt het publiek verrast met een leeslampje (Douwes: 'En jij krijgt een leeslampje, en jij krijgt een leeslampje en jij krijgt een leeslampje').

De onvermoeibare oud-docenten van het Werkmancollege aan de Melisseweg mochten mensen nog oproepen om hun actie om de wandschildering van Lucebert te redden. Ik heb na afloop meteen drie pakjes ansichtkaarten gekocht (zie hier voor meer info).


Thomas Mook mocht op het podium zingen. In het publiek was ook nog een zanger die aan het einde een minuut mocht zingen (en in februari meer), omdat de show eindigde met een jeugdkoor en een speciaal kerstlied.

Thomas MookHet was kortom een geslaagde aflevering van Stand van Stad. De volgende keer moet Vreeman, de waarnemend burgemeester maar eens aanschuiven.

Het is overigens wel fijn dat deze talkshow behouden bleef, want het Forum is gestopt met de productie, terwijl het vorig jaar toch erg succesvol was. Als de makers het niveau een paar jaar weet vast te houden en iedereen op elkaar ingespeeld raakt, de band op tijd begint en niet na drie tellen vooraf, de redactie steeds  jong talent weet binnen te halen en, het belangrijkste van alles, Bram Douwes voor de stad weet te behouden, dan staat er bij de opening van het Groninger Forum een talkshow waar je niet omheen kunt.

Geen opmerkingen: