hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 6 januari 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Voornemens

Voornemens

Vroeger had je geen actualiteitenrubriek op zondag. De rest van de wereld hield zich aan onze rustdag. Vanaf morgen gaat Nieuwsuur ook op zondag een uitzending verzorgen. Kan de wereld haar gang gaan. Tijdens de kerstvakantie houdt de literaire wereld ook even de adem in. Er wordt nog wel gestorven onder schrijvers, maar de hypes wachten op de terugkeer van de talkshows. We hebben nog net een weekend om een mooi boek van vorig jaar te lezen.

Ik heb één jaar helpen balansen bij een boekhandel. Op 2 januari werden alle boeken in de winkel geteld en beschreven. Op de kaartjes in de boeken kon je aan de kleur zien uit welk jaar ze kwamen. Als ze een foute kleur hadden, dan werden ze veroordeeld tot de voordeelbak. Op 1 januari is dus de complete voorraad 1 jaar ouder geworden en een stap dichter bij de ramsj gekomen, het voorportaal van de boekendood. Daarom tillen veel uitgeverijen hun boeken over de drempel van het nieuwe jaar heen. De woongroep, de nieuwe roman van Franca Treur, was al gedrukt en verzonden in 2013, maar hij wordt pas vanaf 2014 verkocht.

Josse de Haan slechts vijf keer boos in 2014
Op de eerste januaridag maak ik altijd een lijst van literaire voorspellingen. Ze hoeven niet uit te komen, maar ze moeten wel een graad van waarschijnlijkheid hebben. Uitgeverij Lebowski geeft in het najaar de verzamelde blurbs van Herman Koch uit. Wim Brands mag opnieuw 'Boeken op reis' maken: de programma's worden gepland op woensdagavonden om 00.30. Leden boekenpanel DWDD mogen alleen nog een minuut lang positieve bijvoeglijke naamwoorden achter elkaar opzeggen. Zenuwinzinking Cees Nooteboom nadat Herman Koch de Nobelprijs wint. Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt, drinkt en rookt. Polare wordt onderdeel van Albert Heijn. Verzamelde gedichten Gordon staat wekenlang in de bestsellerlijsten. Josse de Haan schrijft vijf boze ingezonden brieven naar de Leeuwarder Courant en uit medelijden worden er drie geplaatst. Remco Campert brengt alvast een in memoriam-boek over zichzelf uit om te voorkomen dat een van zijn vrienden zoiets van plan was. Albert Heijn failliet.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 4 januari 2014.

Geen opmerkingen: