hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 25 maart 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Schaakspel

Schaakspel

Hoe zou het met Ad Peek gaan, de strategische man van boekhandel Van der Velde? Hij is bezig met een groot schaakspel. De teloorgang van Polare zorgde voor extra drukte in zijn boekhandels. Alle reden om de situatie maar zo te laten. Om te voorkomen dat concurrenten zich zouden mengen op de markt in het noorden nam hij twee Polareboekhandels over. Dat is aanvallen om niet aangevallen te worden. Samen met Fabian Paagman (van boekhandel Paagman uit Den Haag) en Libris-directeur Caroline Damwijk nam hij het initiatief tot het 'Kwaliteitsboekhandelaren Collectief' om landelijk zoveel mogelijk failliete boekhandels over te nemen. In Groningen kon dankzij zijn bemiddeling de Drentse boekhandel Daan Nijman de Polarewinkel in het UMCG overnemen. Een pionoffer in het schaakspel.

Novamedia is een bedrijfje van de multimiljonair Boudewijn Poelmann, die schathemeltjerijk is geworden met de Postcodeloterij. Er gaat veel geld naar goede doelen, maar er blijft genoeg over voor de bestuurders die doen alsof ze een filantropische instelling zijn. Doel van Novamedia is onder meer bijdragen aan 'goed geïnformeerde burgers'. Zeggen ze. Onlangs kochten ze ECI, uitgeverij Nieuw Amsterdam (die vervolgens de Wereldbibliotheek inlijfde) en deze week Polare Amsterdam, beter bekend als Scheltema. Allemaal toeval, zegt Poelmann in de Volkskrant: ‘Zoals bekend heeft het boekenvak het moeilijk. Dan is het prachtig dat wij kunnen helpen, gezien het belang van lezen.’ Dat is mooi van Poelmann, geschat vermogen € 75.000.000 volgens Quote. Straks lezen we allemaal weer dankzij de Postcodeloterij.

Ik houd van een boekhandel met een familietraditie. Vroeger kwam de oude Van der Velde persoonlijk naar de NHL om studieboeken met onze studenten Nederlands af te rekenen. Goed voor hem, want hij had alle studenten in één keer, en goed voor ons, want wij kregen een percentage van de winst. Daar kochten we dan weer boeken van. Vorige week zaterdag zag ik moeder en zoon Van der Velde staan achter de verkooptafels in De Harmonie bij het Boekenbal voor lezers. Ik geloof nooit dat Rutger van der Velde ooit zal zeggen dat hij met zijn boekhandels een 'uitstekende case' heeft gebouwd, zoals een Polarebobo onlangs zei. Wie zelf boeken sjouwt, zegt zoiets niet.

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 22 maart 2014.

Geen opmerkingen: