hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 31 maart 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Symbiose

Symbiose

Hoe breng je literatuur aan de man bij jongeren? De CPNB en Stichting Lezen denken dat je dat het beste kunt doen door BN'ers stupide filmpjes te laten opnemen. De tien nominaties voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs gaan vergezeld door tien filmpjes met Dennis Storm en Lize Korpershoek die overduidelijk alleen de achterflap tot zich hebben genomen. Storm: 'Ik heb een boek gelezen van Nathan Filer (uitgesproken als filet, cp), of Filer (uitgesproken als faailer, cp), wat je wil.' Zelfs het uitspreken van de naam van de auteur gaat al fout. Korpershoek heeft moeite met de naam van een hoofdpersoon. Is het nu Lobia ('Als ik het zo zeg, klinkt het écht heel raar') of Lioba? Storm: 'Dat klinkt als een vuilnisbak voor bananenschillen.' De grootste fout bij leesbevorderaars is altijd dat ze jongeren niet serieus nemen of waarom zou je anders denken dat je met ongeïnteresseerde, niet geïnformeerde presentatoren die een boekje er in een minuut doorheen jassen lezers zult winnen?


Begin februari neemt dichter Rense Sinkgraven dichter K. Schippers mee naar Museum Dr8888. Eerder op de dag heeft hij opgetreden in de bibliotheek in Groningen, 's avonds wordt hij geïnterviewd voor studenten. Er is een middag stuk te slaan. Op de tentoonstelling, waar ook kunstwerken uit zijn eigen collectie staan en hangen, is hij verrukt over een werk van Anna Maria Blaupot Ten Cate. "Dat vond hij het absolute hoogtepunt van de middag," zegt Sinkgraven. "Hij kende haar werk niet." Misschien heeft Schippers die middag besloten dat zijn collectie daar thuishoort. Deze week schonk hij zijn collectie Holland Dada aan het kleine museum in Drachten.

Privédomein is de titel van de autobiografische roman van Ingrid Hoogervorst, schrijfster en boekbespreekster voor de TROS-radio. 'Op 1 juni 2012 komt er een abrupt einde aan de symbiose tussen Ingrid Hoogervorst en haar man, de schrijver,' staat er in de prospectus van uitgeverij Prometheus. Die schrijver is Atte Jongstra, oud-criticus van deze krant. 'Hoe is het mogelijk dat je grote liefde je grootste vijand wordt?' Nog twee weken wachten en we kunnen literair gluren. En daarna hopen op een tegenroman van de vijand.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 29 maart 2014.

Geen opmerkingen: