hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 13 maart 2014

Opa in 1969

Bergmolenstraat 69
Een zonnig plaatje uit 1969, een jaar waarin sigaren nog flink over de longen gerookt werden. Je ziet op deze foto's dat mijn opa sigaren rookte, maar hij was meer een weifelachtige roker. Meer om iets tussen de lippen te hebben, om bezig te zijn met sigarenknipper en asbak dan om het genot van het roken.

Ze komen nog wel eens buurten in mijn dromen, mijn opa en oma, altijd aan de Bergmolenstraat in Raalte. Geruststellende dromen, iedereen is er nog.

Soms ruik je nog een sigaar, al verdwijnt die geur ook dankzij het anti-rookbeleid. De ambtenarij verjaagt dan ook herinneringen aan de mensen die sigaren gerookt hebben. Ambtenaren houden geen rekening met de werking van het geheugen.

Soms hoor je een accent, uit Deventer. Op de geluidsbank van het Meertensinstituut kun je naar soundbites uit de regio gaan. Daar vind je ook Deventer. Er staan nu 9 opnamen bij, maar de klank en de melodie van het Deventers dat mijn opa sprak hoor ik (misschien is dat bij mijn moeder anders) het meest bij de vrouw uit opname 1 en 2.

Bergmolenstraat 69

1 opmerking:

Armande zei

Geweldig bericht. +1 herkenbaar: de sfeer van het plaatje en de dromen ook. :)