Regenboogreeks

maandag 14 april 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Aha! Ha, Ha

Aha! Ha, ha!

Sinds vorige week geeft de Leeuwarder Courant sterren aan boeken. Dat is bedoeld voor luie lezers die niet de moeite nemen om een hele recensie te lezen, laat staan het boek zelf, maar die toch mee willen praten over boeken. Je kunt in een paar minuten alle culturele bijlagen van het hele weekend tot je nemen als je alleen op de sterretjes afgaat. De vier boeken die in de eerste vernieuwde Freed werden besproken hadden alle vier vier sterren. Esther Verhoef, Tineke Bennema, Etgar Keret en Frans Kuipers eindigden ex aequo. Het is toch jammer dat er geen duidelijke winnaar is aan te wijzen.

Libris Literatuur Prijs-genomineerde Jeroen Theunissen, van De omwegen maakt zich kwaad over stand van de Vlaamse kritiek als hij een negatieve recensie over de roman 'De kunst van het vallen' van Gaea Schoeters in De Morgen leest. Hij is vooral gebeten op Dirk Leyman (van De Morgen) en Mark Cloostermans (van De Standaard): 'Allebei durven zij stukken te schrijven die ongenuanceerd zijn en gewoon getuigen van slechte wil, vooroordelen en/of een gebrek aan competentie.' Op Facebook reageert Cloostermans: 'Dat komt waarschijnlijk door mijn recensie van zijn laatste poging-tot-roman. […] Puff Theuny heeft al een tijdje een beef met mij, daarom word ik weer eens gedist. We zullen wel nooit homeboys worden, omdat ik zijn werk simpelweg niet goed vind.'

Facebook is steeds vaker een plek om je gelijk te halen. Ingrid Hoogervorst schreef Privédomein over haar ex Atte Jongstra. Een boek zonder lagen volgens Arjan Peters in de Volkskrant. De reactie van de schrijfster: 'Mannelijk chauvinisme is troef! Alleen mannen kunnen over hun huwelijksleven schrijven. Ha, ha!' Niet echt een adequate weergave van het stuk van Peters. Even later later onthult een Facebookvriendin de 'ware reden' achter de negatieve kritiek: 'Arjan dekt zich vast in. Désanne en hij zijn ook net uit elkaar.' Hoogervorst veert op: 'Aha!' Ik vermoed dat Hoogervorst, die in haar vrije tijd wat bijschnabbelt als criticus bij de Tros-radio, niet zo goed tegen kritiek kan. Sietze de Vries onthulde deze week dat Atte Jongstra in oktober met een literair antwoord komt. Aha! Ha, ha!

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant.

Geen opmerkingen: