Regenboogreeks

dinsdag 22 april 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Opgestaan

Opgestaan

Christelijke boekhandelaren zullen een rolberoerte hebben gekregen bij het horen van de naam van de Boekenweekauteur van volgend jaar. Dimitri Verhulst schreef onder meer De intrede van Christus in Brussel en Godverdomse dagen op een godverdomse bol. In het najaar verschijnt Kaddisj voor een kut. Het thema van de Boekenweek is 'te gek voor woorden', volgens het doorgaans zo brave Boekblad 'mooi van toepassing op de voorkeur van de CPNB om vrouwelijke schrijvers over te slaan als auteur van het Boekenweekgeschenk.' Anna Enquist was in 2002 de laatste vrouw die het cadeauboekje mocht schrijven. Daarna waren de schrijvende vrouwen blijkbaar op.

In mei vindt de week van het luisterboek plaats. We kunnen tot die tijd stemmen op het beste luisterboek, want er is een shortlist van vijf titels bekend gemaakt. Een beetje merkwaardig, want er is nooit een longlist gepubliceerd. Wie er in de jury zaten weten we trouwens ook niet. Wat we wel weten is dat er vier luisterboeken van uitgeverij Rubinstein genomineerd zijn. Storytel, die de digitale markt voor luisterboeken in Nederland beheert, sponsort de prijs. Storytel is gevestigd op Prinseneiland 43 in Amsterdam, toevallig ook het adres van uitgeverij Rubinstein.


Yvonne Kroonenberg komt vaak bij de Action, zegt ze bij RTV Drenthe. Ze is daar op het matje geroepen vanwege een uitspraak op de site van HP/De Tijd: 'Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action. Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren.' GeenStijl pakte het bericht op en ging natuurlijk vol op het orgel waarna zo'n driehonderd reaguurders volgden: 'Een belangrijke rol zal bij Kronenberg wel de gewone Joodse arrogantie tegenover niet-Joden spelen. Die zijn volgense de Talmoed ook niets beter dan beesten, alleen maar bedoeld en geschikt voor het dienen van de Joden.' En zo wordt een domme uitspraak gevolgd door domheid in het kwadraat. Vrolijk Pasen iedereen, Jan Dulles is waarlijk opgestaan.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 19 april 2014.

Geen opmerkingen: