hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 13 oktober 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Buchmesse

Buchmesse

Das blaue Sofa is op de Buchmesse, tussen de hallen vol uitgevers, nog steeds een rustpunt. Elke beursdag begint elk half uur een gesprek met een schrijver. Rond twee uur staat het er zwart van de mensen. Zoveel heb ik er niet eens zien staan bij interviews met Herta Müller of Günter Grass in het verleden. De publieke belangstelling betreft Hape Kerkeling, een Duitse tv-komiek die ook een boek heeft geschreven. Ook op de Buchmesse winnen de tv-sterren het van de echte auteurs.

Het is eveneens smoordruk in een andere hal bij de stand van Die Zeit. De in Nederland niet erg bekende Lutz Seiler wordt geïnterviewd over zijn debuutroman Kruso. Bij onze oosterburen heeft hij meer status nu hij drie dagen eerder de Deutscher Buchpreis heeft ontvangen. De 51-jarige auteur, die vooral bekend was als dichter, reageert nog wat schichtig op alle aandacht. 'Waarom duurde het zo lang voordat die roman er kwam?' vraagt de interviewer. Alsof het schrijven van gedichten slechts een hobby is en je pas echt wat gedaan hebt als je een roman op je naam hebt.


Meestal wordt tijdens de Buchmesse bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor literatuur krijgt. Nadat Harry Mulisch de prijs elk jaar niet kreeg, kunnen we de laatste jaren melden dat Cees Nooteboom de prijs weer niet heeft gewonnen. Als het Nobelcomité spreekt, zorg ik er altijd voor om in de buurt van de Nederlandse uitgevers te staan. In de stand van Querido veel geschreeuw. Patrick Modiano hoort bij hun fonds (al heb ik zijn halve oeuvre via de Slegte in huis). 'Eric Visser heeft hem niet,' schreeuwt iemand door het dolle van blijdschap. Eric Visser is van De Geus, de uitgeverij die de laatste jaren een indrukwekkende rij Nobelprijswinnaars scoorde. Blijkbaar heeft hij er nu voldoende volgens zijn collega's. Ik loop snel naar een andere hal waar de Franse uitgeverijen zitten. Bij de stand van Gallimard staan maar liefst vijf cameraploegen te filmen. Voornamelijk elkaar, want de auteur is er niet. De uitgevers staan letterlijk in de rij voor de vertaalrechten. Gallimard deelt afspraakbriefjes uit. Je ziet de essentie van de Buchmesse en dat is handel.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant van 11 oktober 2014.

Geen opmerkingen: