hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 22 december 2014

Kroniek Leeuwarder Courant - Tol

Tol

Floortje Zwigtman luidde de noodklok met een 'literaire suicide note'. Aanleiding was het opheffen van De Leeswelp, een van de weinige bladen over jeugdliteratuur. 'Aandacht voor kinder- en jeugdboeken is een stiefkindje binnen de Nederlandse kranten die zelf weer een stiefkindje zijn binnen een medialandschap dat vooral nog aandacht aan kinderboeken besteedt als ze geschreven door een prinses of een tennismoeder zijn.' Ondanks veel steunbetuigingen kreeg ze ook kritiek: Charlotte Mutsaers noemde het stuk van Zwigtman 'slap geleuter' (en kreeg daar zelf weer kritiek op), Anna Woltz zei dat zij absoluut niet te klagen had over aandacht en Ingmar Heytze schreef een stuk in Trouw onder de kop: 'Schrijvers, zeur niet over geld. Schrijf!' Twee weken na de noodkreet kwam de 'beschaafde en weloverwogen' versie van Zwigtman in NRC Handelsblad. Er is wel wat aan de hand: de verkopen lopen terug, de omloopsnelheid van boeken ligt hoger, er is weinig aandacht voor het betere jeugdboek in de krant, laat staan op televisie.

Iemand die van de pen moet leven heeft het erg moeilijk. Ik heb lang geleden besloten om een baan aan te houden. Net genoeg om zonder zorgen te kunnen leven en daarnaast tijd genoeg om me bezig te houden met literatuur. Na drie soaps, een serieuze roman, drie dichtbundels en een aantal bloemlezingen en schoolboeken tikt de tijd toch harder weg dan ik dacht. De komende kerstvakantie herzie ik een roman die ik in de zomervakantie voor een groot deel schreef. Dat is de tol van de lafheid om niet volledig te kiezen voor het schrijversschap: je vakanties gaan eraan.



Is er nog een lichtpuntje? Donderdag kreeg ik een foto toegemaild van Cilla Geursten, theaterrecensent bij deze krant en docent Nederlands aan het Beyers Naudé in Leeuwarden. Je ziet een bruglas tijdens het leesuur allemaal met de neus in de boeken. 'Deze klas komt rennend binnen bij de leesles. Ze lezen onder meer: De hemel van Heivisj en Erebos, ' schrijft ze. Eén jongen kijkt verstoord op uit Boy 7, waarschijnlijk omdat hij het geluid van de camera hoorde. Tussen de zee van negatieve geluiden over jongeren: ook dit is de jeugd in 2014.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 20 december 2014.

Geen opmerkingen: