hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 28 december 2014

Top 10 mooiste boeken van 2014 (4) Cilla Geurtsen

Cilla Geurtsen docent Nederlands aan het Beyers Naudé in Leeuwarden, den is freelance recensent voor de Leeuwarder Courant. Daarnaast zit ze in de redactie van de site Lezen voor de lijst. Een lijst wars van de actualiteit.

1 Peter Terrin - Monte Carlo

Mijn nummer 1 van dit jaar is Monte Carlo van Peter Terrin. Een prachtig verhaal over een man die na een dappere daad meer van het leven verwacht dan dat dat leven hem biedt. De minuten voor het ongeluk op het racecircuit van Monte Carlo zijn zo zintuiglijk geschreven dat ik de benzine bijna kon ruiken.

2 Aidan Chambers - Dit is alles

Nooit zal ik een hoofdpersoon meer zo goed leren kennen als Cordelia Kenn. Met een verbijsterend eind dat ik niet aan zag komen.

3 Marlen Haushofer - De wand

Ik let er sinds het lezen van dit boek vrijwel altijd op of ik ergens zou kunnen overleven. Welke planten groeien er? Is er water? Ik denk vrijwel iedere maand wel een keer aan dit boek. Dat had ik niet verwacht toen ik het net uit had.

4 Michael Grant - Gone, deel 1 tot en met 6.

Lees nooit de achterflap van deel 6 als je in deel 1 bezig bent. Toen werd ik te nieuwsgierig naar hoe de serie precies in elkaar zit. 3000 pagina's heb ik doorgebracht in de FAKZ. Behoorlijk lugubere Young Adult serie.

5 Joke van Leeuwen - Feest van het begin

Van Leeuwen noemt vrijwel niets bij de naam, maar toch wordt al snel duidelijk dat het verhaal zich rond de Franse Revolutie afspeelt. Ik heb genoten van deze stijl.

6 Vrouwkje Tuinman - Buurvrouw

Prachtig boek over een vrouw die in een flat woont. Zeer fragmentarisch geschreven. Ik ben een beetje verliefd geworden op het ondeugende buurjongetje.

7 Joris van Casteren - Het been in de IJssel

Wat een volharding van Van Casteren om uit te zoeken waar dat been vandaan kwam. Journalistieke vasthoudendheid in het kwadraat. Respect.

8 Mirjam Mous - Boy 7

Als lezer snap er je er net zo weinig van als de hoofdpersoon. Slim geconstrueerde jeugdthriller. Ik ben nieuwsgierig naar de theaterbewerking. Een absolute hit in mijn klassen.

9 G. L. Durlacher - Quarantaine, Strepen aan de hemel, Drenkeling

Voor de website Lezen voor de lijst herlas ik deze drie boeken. Weer kippenvel. Durlacher weet het onzegbare toch in woorden te vangen.

10 Floortje Zwigtman - Schijnbewegingen

Fantastische en leerzame Young Adult over het leven in Londen aan het eind van de negentiende eeuw. Oh wat wil ik graag dat Adrian Mayfield gelukkig wordt, maar ik vrees het ergste. Ik ben halverwege deel 2. Ik heb dus nog meer dan 1000 pagina's te gaan.


Geen opmerkingen: