Ouders
Adriaan van Dis schreef een moederboek, Maarten 't Hart komt met een moederboek en ook Arnon Grunberg schrijft een moederboek. Zij zal de publicatie niet meer meemaken, want Hannelore Grünberg-Klein overleed afgelopen week. Grunberg schrijft op zijn Engelstalige blog: 'Now my mother is dead I’m ready to die myself, as far as one can be ready for that. The main task has been accomplished. That’s not to say that my life is over, but overtime has started.' Een boek schrijven over een overleden moeder is de ultieme poging om een dode vast te houden. Pas als het boek in de schappen ligt, heb je je overgegeven aan de realiteit. Dan is je moeder papier geworden.
Peter Middendorp zat met zijn vader op de bank bij Eva Jinek om te praten over Blokker. Middendorp schreef Vertrouwd voordelig waarin de Blokker-zaak van zijn vader in Emmen een belangrijke rol speelt. Als puber schaamde hij zich een beetje voor zijn vader die klanten nederig tegemoet trad als ze een pan, waar de doperwten nog in zaten, kwamen ruilen. Dan heb je liever een vader die zegt: 'En nou opgesodemieterd!' Vader Middendorp erkent dat hij meer aandacht aan zijn zoon had moeten schenken, maar zegt relativerend: 'Als ik hem wat beter had opgevoed had hij dit boek niet geschreven.'
In de krant staat een foto met juichende vrouwen in een volle bioscoopzaal, klaar voor de film Fifty Shades of Grey. Sommigen hebben zweepjes bij zich. Stel je voor dat jouw moeder daar tussen zit. Als kind vond ik het al merkwaardig dat mijn ouders naar Rooie Sien gingen (met Willeke Alberti, de Ivana Fuckalot van de jaren zeventig, in de hoofdrol). Bij mijn oma in Raalte stond Ik, Jan Cremer naast de verzamelboeken van Het beste uit Reader's Digest. Dat leek me voor de fervente Margriet-lezeres een brug te ver. Volgens de eerste berichten moeten vrouwen vooral giechelen om de filmversie van Vijftig tinten grijs. 'Het boek was beter,' zegt een teleurgestelde bezoekster in het AD. En dat wil wat zeggen. Het zweepje gaat in een tas van de Blokker naar huis. En die 'fancy flogger' kunnen we vast nog wel gebruiken als plumeau.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten