hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 6 september 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Palmen

Palmen

Vorige week vrijdag zetten we op Tzum een recensie over Jij zegt het, de nieuwste roman van Connie Palmen. Binnen de kortste keren werden we berispt door Ronit Palache, hoofd publiciteit van uitgeverij Prometheus, omdat we het embargo hadden geschonden. Pas vanaf 1 september mocht er over de nieuwe roman van Palmen geschreven worden. De recensie hebben we toen maar weer snel van de site gehaald om die aan het begin van deze week opnieuw te plaatsen.

De publiciteitsmachine rond de nieuwe roman van Palmen laat haarfijn zien hoe de hazen lopen in literair Nederland. Het hoogst haalbare geluk voor een schrijver is veertien minuten kritiekloze promotie bij De Wereld Draait Door. Dat Palmen daar, op 31 augustus, ging zitten tekent de macht van dit tv-programma. Het geeft ook aan welke literaire status er aan Connie Palmen toegekend wordt, want niet iedere schrijver wordt uitgenodigd om bijna een kwartier over zijn boek te komen vertellen. Het gesprek ging niet helemaal lekker. Palmen begon aan een eindeloze beschrijving van de passionele verhouding tussen Ted Hughes en Sylvia Plath, het onderwerp van het boek, en gelukkig nam Matthijs van Nieuwkerk op een gegeven ogenblik het woord om de roman tot drie zinnen te reduceren. Palmen: 'Ben blij dat je het even overneemt. Het is zo'n vermoeiend begin eigenlijk voor mij.' Pogingen om het gesprek daarna persoonlijk te maken ('Heb jij zo'n liefde gehad?') werden door de schrijfster vakkundig op een ander plan gebracht: 'Ik herken me wel in de hang naar het symbiotische.'De Volkskrant volgde woensdag met een recensie en ook dat is fascinerend, want de boekenbijlage verschijnt normaal op zaterdag. Een nieuw boek van Connie Palmen mag je niet laten wachten. De krant komt na de tv, maar vijf dagen overbruggen is blijkbaar te lang. Timing is alles binnen het boekenvak. Dit was de week van Connie Palmen, de volgende week is van een andere bestsellerauteur. In Zwolle vindt zaterdag Manuscripta plaats met tientallen schrijvers die slechts kunnen dromen van de egostreling van de camera's. Van die losers die denken dat het om de inhoud van hun werk gaat in plaats van hun imago.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 5 september 2015.

1 opmerking:

Anoniem zei

Eens!
Geldt ook voor de kinderboekenwereld. Kijk eens wat een aandacht Jochem Myjer krijgt, terwijl er misschien wel tien leukere kinderboeken zijn verschenen deze week.