hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 25 maart 2016

Kroniek Leeuwarder Courant: Eiland

Eiland

Maandagavond in de Boekenweek. Schrijver Jaap Robben, die net over de grens bij Arnhem woont, reed via Friesland, waar hij de Waddenzee wilde zien, naar Hoogezand. Auke Hulst reed vanuit de Randstad met zijn riante Fiat naar de streek waar hij is opgegroeid (het buurtschap Denemarken, bij Schaaphok rechtsaf). Ik boemel met de trein langs Roodehaan, Foxhol en Kropswolde. Alleen al vanwege de plaatsnamen zou Bordewijk uit zijn graf moeten opstaan om een Oost-Groningse roman te schrijven. Tranendal, Sint Vitusholt, Hongerige Wolf.

De bibliotheek zit in een complex waarin ook het gemeentehuis en het theater zitten. In de voorverkoop zijn elf kaartjes verkocht voor de literaire avond, maar tegen achten wordt het drukker. Ons zaaltje wordt gevuld door vrouwen van alle leeftijden. 'Waar zijn jullie mannen?' vraagt Auke Hulst. Als op het laatst toch nog een man binnenkomt, krijgt hij bijna applaus. Er had nog een man kunnen zitten, maar de meneer van de Bruna blijft bij zijn boekentafel naast de bar waken.

Birk van Jaap Robben speelt zich af op een eiland ergens in de Noordzee. 'Bij elke lezing vertelt een lezer me dat hij het eiland ontdekt heeft, maar ik heb het volledig verzonnen.' Het gebied zat zo goed in zijn hoofd dat hij precies wist wat de hoofdpersonen zagen als ze uit het raam keken. Auke Hulst heeft voor zijn toekomstroman Slaap zacht, Johnny Idaho een eilandengroep bedacht. Op een van de eilanden zitten de machtigen en rijken zich samen veilig te wanen. De kaartjes van de eilanden, ook voor de minder geprivilegieerden, staan in het boek. Op zijn site kun je inzoomen op de straatnamen: er is een Nick Leeson Street en zelfs Wim Kok heeft een straatje dat naar hem vernoemd is. Een zijstraatje weliswaar, maar langer dan de Wouter Bos Street.Na afloop van de geslaagde avond sta ik alleen op het perron. In het fietsenhok staat een straalbezopen Hoogezander minutenlang klaterend te pissen. Ik weet waar de mannen waren. De volgende dag wordt duidelijk dat Hoogezand-Sappemeer met twee andere gemeenten opgaat in een supergemeente. Midden-Groningen wordt de nieuwe plaatsnaam.

Deze kroniek verscheen in de Leeuwarder Courant op 19 maart 2016.

1 opmerking:

Harry Perton zei

Geeft niet hoor, maar qua plaatsnamen vergat je bijvoorbeeld nog Tutjeshut.

Vanuit Friesland komende per fiets of auto, heeft men niet veel aan de richtingaanwijzing "Bij Schaaphok rechtsaf". Op deze wijze komt men onherroepelijk terecht in Woudbloem, wat de Friezen helemaal zou verwarren.