hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 4 april 2016

Kroniek Leeuwarder Courant: Partner

Partner

Das Mag Uitgevers is een oorlog begonnen tegen Bol.com. De internetgigant verlangt van uitgevers een steeds hogere korting. Als u een boek koopt in de reguliere boekhandel voor twintig euro, dan gaat daarvan grofweg acht euro naar de boekhandel. Bol.com heeft geen boekhandel, maar vraagt kortingspercentages die oplopen tot 50 procent. Uitgevers gaan contracten aan met Bol.com omdat de dikke blauwe enkele tientallen procenten van hun complete omzet vertegenwoordigt. Het is een wurggreep waar je niet uit komt.

Toine Donk, uitgever bij Das Mag heeft genoeg van het gedrag van de machtigste internetboekhandel (in het buitenland speelt hetzelfde, maar dan heet de gigant Amazon) en wilde de nieuwe, slechtere, voorwaarden niet tekenen. Bol.com spreekt altijd van 'partner' en 'samenwerkingsovereenkomsten' maar zij bepalen de regels. Als je kritiek levert dan nemen ze stappen. Zo kun je de boeken van Das Mag niet meer kopen bij Bol.com. Natuurlijk mag je als winkel zelf bepalen wat je verkoopt en Albert Heijn onderhandelt ook scherp met zijn leveranciers, maar toch riekt het naar chantage. Wie niet doet wat wij zeggen, boycotten we.

Bij de literaire site Tzum hebben we een partnercontract met Bol.com. Als je op een linkje klikt en een product koopt, dan krijgen wij vijf procent van het aanschafbedrag. Schrijven we iets kritisch over Bol.com dan krijgen we boze mails. 'Tenslotte wil ik graag nog even aankaarten dat we bij het bol.com Partnerprogramma uitgaan van een partnerschap waarbij de belangen in dezelfde richting wijzen. Een artikel met de titel ‘Bol.com kampt met grote computerproblemen’ is niet alleen bezijden de waarheid, maar getuigt van weinig achting richting ons als partner. Mocht daarom, ondanks mijn toelichting, het gevoel aan jouw zijde blijven bestaan dat bol.com niet de juiste match is om geld te verdienen met je online activiteiten en dat de lasten niet opwegen tegen de verdiensten, dan adviseer ik je om je aansluiting op het bol.com Partnerprogramma te heroverwegen.' Dat schreef de 'Manager Partnerprogramma'. We hebben het artikel laten staan, ook omdat we in de luxe positie verkeerden dat we onze rug recht konden houden. Soms is partnerruil een aanlokkelijke optie.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 2 april 2016.

Geen opmerkingen: