hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 5 september 2007

Nieuwe boeken in het najaar

Er komt weer een hausse aan nieuwe boeken aan. Soms verlang ik nog wel eens terug naar de tijd dat de hele boekhandel nog volstond met titels die ik moest veroveren, maar tegenwoordig ben ik slechts te vinden bij de tafel 'nieuw verschenen'. Stel je voor dat je niet naar Manuscripta kon en toch wilt weten wat er in het najaar te koop is: waar kun je dan terecht? De websites van de uitgeverijen! Een klein onderzoek. (aangevuld)

Ik ben op zoek naar de boeken die de komende maanden verschijnen. Ik kijk bij enkele uitgeverijen:

Ambo/Anthos: rampzalige website. Niets te vinden. Als je op fondslijst drukt krijg je een foute pagina.

Atlas: De nieuwe Hemmerechts, de nieuwe Marjan Berk, de nieuwe Willem Melchior. Het uitmelken van het succes van Geert Mak begint groteske vormen aan te nemen (scheurkalender) .

Arbeiderspers: Bij het nieuws de aankondiging van de nieuwe roman van Arthur Japin. De catalogus is alleen als pdf-file verkrijgbaar.

Arena: kreeg een mail met een handige verwijzing naar de site waarop gewone pagina's met de nieuwste boeken staan en een link naar de pdf van de najaarscatalogus.

Augustus: pdf-catalogi aanwezig plus een pagina met te verschijnen boeken. Een nieuwe Van Dis! Een nieuwe Nellek Noordervliet en een nieuwe dichtbundel van K. Michel!

Bert Bakker: erg veel wordt er nog niet verwacht bij 'binnenkort verwacht'. Veel heruitgaven.

Bezige Bij: ook hier een hele reeks pdf-files met aankondigingen. De Bij heeft een enorme reeks najaarscatalogi.

Contact: bij het nieuws vind je een link naar de aanbiedingsbrochures. Die gaat tot zomer 2007 (op de site 'zomder 2007' geheten). In het najaar verschijnt niks?

Cossee: handige site. Wie op 'De boeken' klikt ziet meteen welke boeken in het najaar uitkomen.

De Geus: wel een kopje 'wordt verwacht', voor de rest wat magertjes.

Nijgh & Van Ditmar: ook bij deze uitgeverij alleen een pdf-file. Wel een handig lijstje van boeken die de komende maanden verschijnen: hoogtepunt Het volkomen krokettenboek van Johannes van Dam.

Nieuw Amsterdam: even zoeken en je vindt ook hier alle pdf-files. Ik tip Derwent Christmas als nieuwe ster (maar die ken ik dan ook).

Van Oorschot: heb niks gevonden over het najaar.

Passage: bij 'verwacht' de titels van het najaar. De nieuwe Daniël Dee!

Podium: kan niet vinden wat de nieuwe boeken worden.

Prometheus: de site is nog in opbouw. Kan beter. Bij de verwachte boeken het Verzameld werk van Herman Brusselmans.

Querido: heeft wel een rubriek 'nieuwe boeken', maar een catalogus kan ik niet vinden.

Uitgeverij kleine Uil: mijn 'eigen' uitgeverij. Heb gisteren wel tegen de uitgever gezegd dat de pdf-file van het najaar nog niet on-line was. (oeps) Inmiddels wel.

Veen: heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek 'verwacht'. Daar vind je een link naar de catalogus (in pdf) en een pagina vol verwachte boeken.

Eerder verschenen op Literair Nederland

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Je had het Parool van 30 augustus moeten kopen, daarin stond in de Manuscripta-editie een enòrme waslijst met álles dat het komend seizoen verschijnt!

coen zei

Of het NRC van afgelopen vrijdag. Maar dit stukje gaat daar niet over. Het gaat erom of we als lezer iets kunnen vinden op de sites van de uitgever. Volgens mij kan er nog behoorlijk veel verbeterd worden.

Anoniem zei

Daar heb je groot gelijk in. Maar uitgeverijen hebben meestal maar een paar webtechnici klaar zitten die genoeg te doen hebben, naast het updaten van een website. Daarnaast zien uitgeverijen nog steeds geen nut van aandacht op het internet, ze willen liever aandacht van boekhandelaren en daar doen ze dan weer alles voor.
Vandaar dat we uiteindelijk zelf maar over die boeken gaan schrijven op diverse websites. Op het internetn.

coen zei

Daar ging inderdaad dit stukje over. Sommige uitgeverijen doen het overigens wel erg goed. Een pdf-je uploaden is trouwens niet zo heel veel werk.