hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 6 oktober 2007

Recensie LC: Esther Freud - Liefdesval

‘Dat ruimt iemand anders wel op’

Wie herinnert zich niet het schuchtere burgermeisje Diana dat aan de hand van Prins Charles naar het altaar gevoerd werd voor miljoenen kijkers over de hele wereld? Ten tijde van dit sprookjeshuwelijk speelt Liefdesval, van de Britse auteur Esther Freud. En ook bij haar speelt een onzeker meisje de hoofdrol.


De parallel kan zelfs verder doorgetrokken worden. Lara is met haar vader voor het eerst op vakantie in Italië. Bij een oude vriendin van hem, die een klein landgoedje heeft in de heuvels van Toscane, lijkt ze van een idyllische zomer te gaan genieten. Daarvoor woonde ze bij haar moeder en kende ze haar vader alleen als knorrige kamergeleerde in Londen. Met haar moeder heeft ze verre reizen gemaakt naar India en tussen de armen geleefd. Net als Diana komt ze nu opeens in aanraking met een ander, rijker milieu. Zeker als ze verliefd wordt op Kip Willoughby, de welgestelde, mooie en verveelde jongen die met een deel van zijn familie en wat jetsetfiguren iets hoger op de heuvel in de buurt woont.
Of Kip de ware liefde voor Lara is, valt nog maar te bezien. Als hij een keer een ei laat vallen in de keuken, wordt duidelijk dat hun werelden ver uit elkaar liggen. Hij laat de rommel gewoon liggen: ‘O, laat toch zitten. Dat ruimt iemand anders wel op’. Het is precies die nonchalance die de kloof blootlegt tussen het milieu van Lara en dat van de Willoughby’s.
Freud weet de spanning erin te houden door verschillende verhaallagen naast elkaar te laten bestaan. De voorbereidingen voor de jaarlijkse paardenrace in Siena, de Palio, leiden het boek naar een climax toe. Zeker als het paard van hun gastvrouw mag meedoen aan de race. Daarnaast staat de ontluikende liefde tussen Lara en Kip centraal. Tevens blijkt al snel dat de vader van Lara de Willoughby’s kent van vroeger. Er sluimert een verborgen liefdesgeschiedenis op de achtergrond met zelfs de suggestie dat Kip een halfbroer van Lara is. Het is de kracht van Freuds schrijverschap dat ze heel veel onuitgesproken laat. Die wijze van schrijven hoort erg bij de veelal ontheemde personen die haar oeuvre bevolken en ook hier. Wat weet Lara eigenlijk over haar vaders verleden? In hoeverre weet je wie de ander is? Freud werkt niet toe naar een einde waarin alles uitgelegd wordt. Gelukkig niet, want nu blijft deze broeierige roman tot het laatst boeien.

COEN PEPPELENBOS

ESTHER FREUD: Liefdesval. Vertaald door Ineke Lenting. Bezige Bij, Amsterdam, 301 blz. €18,90.
Eerder verschenen in de Leeuwarder Courant op 28 september 2007

Geen opmerkingen: