hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 29 juni 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 28 juni


'De Tros die nou twee halve garen heeft over boeken,' en andere hoogtepunten op radio Selexyz van zaterdag 28 juni.

Bram de Graaf - Voetbalvrouwen. De glorietijd van het Nederlandse voetbal 1974-1978
- Ik wil beginnen natuurlijk met die voetballerij. Dat draag ik op aan alle vrouwelijke voetballers, dus de getrouwden met de interlands.
- Selexyzpresentator: Maar Cruijff lag ook in het zwembad met die dames? Ja, Cruijff lag er ook, maar die had een een een een schrijfster [!] op zijn knie zitten. Nou ja, hij zat nergens aan, maar die vrouw dacht daar anders over en die trommelde ook die andere vrouwen bij elkaar. Weet je dat niet? Dat is een hele affaire geworden. Trouwens het is '74, we zitten nu in 2008. Nu doen vader en moeder het voor in de kamer aan de kinderen, zo moet je het doen, weet je wel. De seksualiteit wordt heel anders beleefd dan toen.
- Verder maakt hij interviews met allerlei mensen eromheen. Bijvoorbeeld tot mijn vreugde wordt zeer uitvoerig belicht de be eh eh van de televisie ook heel bekende figuur, die ook, Maarten, Maarten Spanjer. Maakte in het eerste hoofdstuk een geweldig portret trouwens, een heel mooi hard portret van Dien Jongbloed die was dus getrouwd met die keeper. Selexyzpresentator: Jan Jongbloed. Is na de dood van haar man, van eh haar zoon die bij een ongelukje op een voetbalveld omkomt, is steeds dieper in de versukkeling geraakt. Maar heeft ook, alhoewel ze tien jaar ouder was dan Maarten Spanjer, tien jaar een verhouding gehad met Maarten. Die zich toen naar binnenwerkte, niet alleen bij haar, maar ook bij Van Hanegem en zijn gezin
en die dus allerlei details komt in dit boek vaak voor weet te vermelden over deze vrouwen. Een interessante periode. Hoe die vrouw ook aan haar eind komt. Alzheimer. Alzheimer krijgt zij. 't Is niet te geloven de neerslag van die vrouw. Je zou zeggen: het is de straf voor de zonde.


Een eeuw rare kostgangers Het boek wordt op de site van Selexyz niet nader genoemd omdat het niet in de boekhandel te krijgen is. Het gaat over Bilderdijk en de liefhebbers van deze dichter.
- Wie is Bilderdijk? Dat weten de mensen niet. Vondel, weten ze nauwelijks. Was dat geen dichter ja oh ja. Sinterklaasliedjes hè. Maar van Vondel weten ze ook geen zak af.
- Omdat hij zo geleerd was en iedereen overrulede met zijn kennis werd hij ook een beetje afgeweerd. Je kent dat verschijnsel: dat mensen juist briljante figuren proberen af te weren. Selexyzpresentator: U weet daar alles van, maar ik kijk u in de ogen en ik zie herkenning, ha ha ha. De Tros die nou twee halve garen heeft over boeken, terwijl ik was natuurlijk de man daar.
- En die vrouw, vooral die tweede vrouw, die eigenlijk niet zijn vrouw was, hij was getrouwd hij is nooit gescheiden van die eerste vrouw die hij eigenlijk haatte. Maar die tweede vrouw die wat mooiere borsten had; hij hing er enorm aan hè. Elke morgen moest hij erop.


Anthony Beevor - Kreta 1941-1945
- Het is eigenlijk, wil ik toch wel nadrukkelijk zeggen, ook voor de liefhebbers van de Tweede Wereldoorlog, want die zullen van dit boek genieten, genieten tussen aanhalingstekens: 't is de nederlaag van de Duitsers, die dan later weer winnen, maar die tenslotte verliezen. En dat is precies wat vooruitloopt op de nederlaag van de Duitsers.
- Selexyzpresentator: Voor mensen die het historisch werken lezen een beetje ver gaat is er natuurlijk dat prachtige boek: Kapitein Corelli's mandoline. Oooooooooh, dat gaat over de Italianen. Selexyzpresentator: Dat gaat over die periode. Dat gaat over de Italiaanse nederlaag daar ja.
De Italianen waren aardig voor die mensen. Die hadden nog een beetje zaagsel in hun broek zitten. Die bedienden ook die vrouwen van hun liefde, begrijp jewel dat was heel anders. Kretenzische vrouwen die naaiden graag met de Italianen.
- Vrouwen zullen met dit boek moeite hebben, maar zullen misschien toch bekoord worden door de vrouwen op Kreta, die ook mijn respect hebben.

Geen opmerkingen: