hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 5 september 2008

Frank Nijhof overleden


De Amsterdamse boekhandelaar Frank Nijhof is afgelopen woensdag overleden. Een man voor wie het woord aimabel in het leven geroepen was. Ik heb hem maar een keer of acht gezien en drie keer heb ik me aan hem moeten voorstellen. Sommige mensen ken je goed door een ander. Ik weet veel over Frank en zijn partner Warren Lee omdat Giny Backers daar elke week een paar dagen werkt. Echte baas-werknemer-verhoudingen zijn dat niet; meer vrienden die gezamenlijk een prachtige winkel in stand houden. Bij Nijhof & Lee kopen ze nog gewoon in wat ze zelf willen hebben. Daar kun je de boeken vinden die al die grote boekenketens links laten liggen. Daar werken mensen met een grote voorliefde voor het vak (kunst, design, typografie). Dat zijn van die mensen die uit zichzelf ontwerpers opzoeken, naar tentoonstellingen gaan en boeken en spullen verkopen waarbij ze op voorhand weten dat ze er nooit winst op zullen maken en toch vinden ze dat dat boek in de winkel moet staan. Van die mensen die nooit echt rijk zullen worden omdat ze alles weer investeren in mooie nieuwe boeken. Zo verkopen ze bij Nijhof&Lee naast hele mooie kunstboeken ook de Tzum of de Butt. Gewoon, omdat ze dat leuk vinden.
En dan werk je je hele leven hard en dan word je zestig en dan krijg je kanker. Bij de eerste berichten daarover hoorde ik dat het al niet goed ging. Toen leek het na allerlei behandelingen toch weer de goede kant op te gaan. Een paar weken geleden bleek opeens het tegendeel. Je denkt de hele tijd: ik moet een kaartje sturen met iets aardigs erop. Voor die laatste momenten weet je dan niets, dan verliezen de woorden ineens aan zeggingskracht. En voordat je het weet maakt een hersenbloeding af waar een andere ziekte mee begonnen was en ben je te laat.
Dan moet je schrijven: Frank Nijhof, geboren in Zutphen op 28 juni 1948, overleden in Amsterdam op 3 september 2008. Vandaag staan de advertenties in de Volkskrant. In de advertentie van Warren staat onder de naam van Frank Reinoud Nijhof: 'boekverkoper te Amsterdam'. Met trots. En terecht.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank je voor het mooie stuk. Lief.
Giny

Anoniem zei

Een mooi boek is uit!
An

Anoniem zei

Een vriend verloren,een mooie herinnering gekregen
Mario