hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 20 december 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 20 december


Vlak voor kerst enkele boeken waarbij onduidelijk is of Ros ze nu heeft gelezen omdat alles wat hij zegt gebaseerd kan zijn op eerder opgedane kennis. Alle hoogtepunten van Martin Ros op radio Selexyz.

Karel van het Reve - Verzameld werk 1 en 2
- Als je het woord Reve uitspreekt, ondanks het feit, je noemt net Gerard, dat is natuurlijk de beroemdste - ik bezoek bijna alle boekenmarkten, dat weet je en die kun je allemaal voor drie stuivers vinden, die wordt niet meer gelezen, Van Reve is uit, maar Karel, Karel maakt een cum-back.
- Hij heeft in Leiden veel opzien gebaard met een lezing over Huizinga waarin hij de vloer aanveegde met de duiders van de literatuur. [Ros bedoelt dat Karel van het Reve ooit de Huizingalezing hield.]
- Selexyzpresentator: Hij schrijft dus tegen het geloof, maar ook tegen het darwinisme. Waar geloofde hij in? Hij geloofde gewoon zoals de wereld was. Zo geloofde die. En er is geen god, er is niks. Het is zo maar ontstaan. En dat is toch moet, als je god zegt, dan moet ie toch ook ontstaan zijn? Nou, wie heeft god uitgevonden, dat is ook, dat is, dat is een nog grotere schurk dan god. Begrijp je, zo redeneerde die. Hij redeneerde dus betrekkelijk plat, als ik het zo zeg, maar hij boetseerde het en dan waar boetseerde hij het mee? Ja, daar is natuurlijk maar één antwoord op: de stijl.


Jan de Bruijn - Abraham Kuyper
- Hij is hoogleraar. Hij ziet er heel jong uit. Het is een jonge snui... Hij ziet eruit als een jongen van 23.
- Er staat ook een prentje in met die smachtelijk mooie Mathilde Westmeijer, die niet getrouwd was, maar een hele hoop bekoorlijkheden had, al liep ze scheef. Maar d'r ging toch iets van d'r uit.


De volgende uitzending met Martin Ros is pas in januari.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Aaaaahhh... Kun je niet een "the best of" publiceren? Het is toch lijstjestijd.

Anoniem zei

Ros blijft inderdaad nogal hangen in een algemeen verhaal. Er wordt 'm nog wel specifiek naar deze boeken gevraagd, maar hij lult er op z'n Rossiaans omheen.

Tot de volgende uitzending in januari heeft-ie in ieder geval voldoende tijd om wél boeken te lezen, zou je denken :)

coen zei

@ marjan: ik zal mijn best doen volgende week.
@ blaski: ik denk dat hij vooral op boekenmarkten rondkijkt.