hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 20 december 2008

Tsead Bruinja, Sieger MG en Roos Custers genomineerd


poet Sieger MG
Originally uploaded by kokjebalder
Persbericht
De Kees van der Hoef-prijs wordt op zaterdag 3 januari voor de tweede keer uitgereikt. De plechtigheid vindt plaats in Café Pauze in de Folkingestraat. De aanvang is 13.00 uur.

De onderscheiding wordt toegekend aan de persoon die zich op organisatorisch gebied het afgelopen jaar of in het verleden op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het lokale literaire leven in de stad Groningen.

De genomineerden voor de Kees van der Hoef-prijs 2008 zijn:
Tsead Bruinja (1974) woont al sinds 2003 in Amsterdam, maar heeft zich in zijn tijd in Groningen op vele gebieden verdienstelijk gemaakt voor de stad. Hij is de oprichter van het festival Dichters in de Prinsentuin, zat in de organisatie van Herfstschrift/Winterschrift, was programmeur van de literaire avonden in Café Koekkoek, recenseerde en was in 2005 met Daniël Dee samensteller van de bloemlezingen Kutgedichten en Klotengedichten.

Roos Custers (1977) is redacteur bij het tijdschrift Tzum en de Uitgeverijen kleine Uil en Passage en was jarenlang organisator van het festival Dichters in de Prinsentuin. Dat evenement hield zij draaiende ondanks het nagenoeg ontbreken van financiële steun.

Sieger M.G. (1979) debuteerde in 1999 als dichter. Hij schrijft, dicht, leest voor in jeugdgevangenissen, kroegen, theaters en festivals, geeft workshops en cursussen grafiti, poetry, rap, beeldende kunst en muziek en organiseert al jaren WoordJam in café Kult.

De Kees van der Hoef-prijs is een initiatief van Stadsdichter Rense Sinkgraven, dichters Bart FM Droog en Kasper Peters, Menno Hoexum (journalist Dagblad van het Noorden – inmiddels teruggetreden uit de organisatie) en Herman Sandman (redacteur De Groninger Gezinsbode). De onderscheiding is vernoemd naar dichter/publicist Kees van der Hoef, die zich in zijn rijke leven op allerlei manieren verdienstelijk heeft gemaakt voor de Martinistad, maar vooral als aanjager van festivals waarbij een prominente plaats werd ingeruimd voor proza en poëzie. De onderscheiding is een eerbetoon aan de man die zijn beste jaren voor de literatuur heeft gegeven. Hij was vorig jaar ook de eerste gelauwerde.

De gelauwerde wordt op de foto gezet door Jan Glas en het portret komt te hangen in de Galerij der Groten in Café Pauze. Daarnaast bestaat de prijs uit een geldbedrag van 250 euro (ter beschikking gesteld door de gemeente Groningen) en een pond paling. Dat laatste is geïnspireerd op de bekendste strofe uit het oeuvre van Van der Hoef: ‘De kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling’.

In de jury zaten: Rense Sinkgraven, Bart FM Droog, Kasper Peters, Herman Sandman

1 opmerking:

Anoniem zei

Een eer!