hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 2 januari 2009

De Wierdense Revue


Weer een tsunami aan cabaretiers overleefd tussen kerst en oud en nieuw. Maar ik heb alleen maar hardop gelachen bij de registratie van de show van Voorheen de Bende van Baflo Bill mit pazzipanten. Was alleen te zien bij TV-Noord. Ik weet niet waarom ik al die cabaretiers niet meer leuk vindt en de 'gewone' humor uit de streek wel. Misschien omdat die humor eerlijker is en de grappen niet allemaal zo shockerend mogelijk.
In de vorige eeuw had je in onze streek de Wierdense Revue. Volgens Wikipedia zijn alle vier leden van het gezelschap inmiddels dood. Er bestond ook nog een droogkomiek: Harm oet Riessen (van de Rijssense Revue).
De Wierdense Revue heb ik nooit gezien, maar mijn oma had wel een singletje van ze Op 'n brommer. Ik kan op internet zo gauw geen filmpje of geluidsfragment van het nummer vinden. En ik heb geen platenspeler meer. De tekst ging ongeveer zo:
Wie hebt de auto ineruild
wie goat noe met de brommer
langs velden en langs wègen
doar kom ie ons wel tègen

Maar 't kan ook wel helemaal anders wezen.
Ik moest aan dat liedjes denken, omdat de tekst geschreven is op een wijsje dat nu de hitparade bestormt: Verliefdheid is een toverbal, van dat lefgozertje Jordy.

Gelukkig maakte Armin van Buuren er een remix van.

Maar wat is nu de oorspronkelijke tekst? Er schijnt een Nederlandse versie te bestaan uit de jaren vijftig met de titel Kraai en papegaai door Lou Bandy. Een (zeer vrije) vertaling uit het Italiaans?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik kan me vaag herinneren dat Harm oet Riessen elke week een stukje in het Holtens Nieuwsblad schreef (begin jaren 90) om op te verheugen. Verder ben ik ooit in het bezit geweest van een CD met Twentse nummers waarvan alleen een liedje over het "vutrek" is blijven hangen. Een geweldig droge en humoristische tekst had dat.

De afgelopen jaren heb ik geen cabaretier meer gezien want heb blijkbaar dezelfde antipathie ontwikkeld als jij.

Ben hier wel erg vaak vandaag.

Jordy is errug.

coen zei

Harm schijnt nog steeds op te treden.

Anoniem zei

Vroeger was een boel beter (gaan we zo beginnen? Ja!) Ik heb 'n beetje hetzelfde als jij/jullie qua cabaret (en over mijn warme gevoelens voor de Wierdense Revue hoef ik natuurlijk niet uit te weiden, hè Coen? ;-))

Heb me toevallig gister ernstig geamuseerd bij Godfried Bomans-fragmenten (van een heel andere soort maar ook ouderwets niet schokkend tot op de draad).