hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 11 januari 2009

Leeuwarden wil af van Stadsdichter

Na Arjan Hut en Derwent Christmas heeft de gemeente Leeuwarden wel genoeg van het Stadsdichterschap. Om voorop te lopen in de vaart der volkeren komt er nu zoiets als het stadskunstenaarschap.
In het volgende filmpje kijkt Derwent Christmas terug op zijn periode als stadsdichter.

Hij is niet bepaald positief over de cultuur van Friese dichters om elkaar af te zeiken. Hij weet blijkbaar nog steeds niet dat dat de gewoonte is in de Friese literatuur. Hoe harder je op een ander scheldt, hoe meer je ertoe doet.
In november deed Pieter de Groot ook al zijn duit in het zakje door Christmas in een column af te serveren, maar toch nog één keer te pleiten voor een dichter die tenminste in het stadsdialect kan dichten. Dan zijn de Friezen weer lekker onder elkaar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Godzijdank, de gemeente Leeuwarden slaat de spijker op de kop! Ik weet het, ik woon niet in de stad, maar het stadsdichterschap gaat nérgens over. Het levert veelal slechte gedichten op. Té gekunsteld, te snel in elkaar geknipt en geplakt. En de gebeurtenissen waarover een stadsdichter dicht, is de burger al na een paar dagen vergeten. Zonde voor het geld. Laten ze dat geld alsjeblieft steken in andere mooie (nieuwe!) literatuurprojecten. Hopelijk zet de gemeente Leeuwarden door, zodat ze vooroploopt in het maken van verstandige keuzes!

coen zei

Ik geloof niet dat het geld dat vrijkomt beschikbaar wordt gesteld voor andere literatuurprojecten. Zeker weten doe ik dat niet.

Anoniem zei

Hoi Coen, er wordt inderdaad in het Friesche hier en daar wel wat gezeurd met meesterquerulant Eeltsje Hettinga voorop maar ik kom in mijn functie als redakteur van ENSAFH v/h Farsk/Hjir eigenlijk alleen maar vriendelijke, aardige maar ook positief kritische mensen tegen. Trap dus niet in valkuil van generalisatie. Iemand als Melvin van Eldik zou een goede stadsdichter zijn. Hij is nu al erg actief, organiseert het één en ander en is een Liwadder in hart en nieren. Ook hij stoort zich niet aan het gezanik en het betweteren vsn een enkeling, maar kijkt verder dan zijn neus lang is. Zouden we allemaal eigenlijk moeten doen.